Morning-afterpil

De morning-afterpil is zonder recept te koop in de drogisterij. Deze pil is bestemd voor noodgevallen en helpt niet – zoals sommige mensen denken - tegen HIV en SOA. Belangrijk is dat een vrouw de pil zo snel mogelijk gebruikt.

Wie zwangerschap wil voorkomen, moet een voorbehoedmiddel gebruiken. Als daarbij iets mis gaat, kan een vrouw de morning-afterpil slikken. Deze bevat stoffen die zwangerschap kunnen voorkomen. De werkzame stof in de morning-afterpil is levonorgestrel. Dit is een hormoon dat de vrouwelijke cyclus beïnvloedt. Het bevindt zich van nature ook in het lichaam van een vrouw en zit in de meeste anticonceptiepillen.

Zo werkt het

De morning-afterpil zorgt ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld of voorkomt dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Zo kan er geen zwangerschap ontstaan. Let op! De morning-afterpil is géén abortuspil en kan dus een al bestaande zwangerschap níet afbreken.

Gebruik

Hoe eerder de morning-afterpil wordt gebruikt, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Een vrouw kan de pil slikken tot 72 uur (drie dagen) nadat zij onveilige seks heeft gehad. De werkzaamheid neemt binnen die drie dagen sterk af. Op de eerste dag is de betrouwbaarheid 95%, op de tweede 85% en nog maar 58% op de derde dag.

De morning-afterpil is in ieder geval minder betrouwbaar dan de anticonceptiepil en/of het condoom en is alleen bedoeld voor noodgevallen.
Het is belangrijk de morning-afterpil volgens de aanwijzingen te gebruiken. Ongeveer in 1 à 2% van de gevallen wordt de vrouw ook dan zwanger.

Minder betrouwbaar

De betrouwbaarheid van de morning-afterpil neemt af bij het gebruik van:

  • sommige antibiotica
  • geneesmiddelen tegen epilepsie, tuberculose of een Hiv-infectie

Niet schadelijk voor de gezondheid

De morning-afterpil heeft bij normaal gebruik geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Veel vrouwen denken dat ‘zo’n hormoonstoot’ heel ongezond is of zijn bang voor onvruchtbaarheid. Daar is geen reden toe. De pil is ook niet schadelijk als een vrouw achteraf toch zwanger blijkt te zijn. Toch is het niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren in één menstruatiecyclus te gebruiken. De betrouwbaarheid neemt dan sterk af.

Bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan ook de morning-afterpil bijwerkingen hebben. 14% van de gebruiksters heeft last van misselijkheid.

Soa

De morning-afterpil beschermt niet tegen HIV (het virus dat Aids veroorzaakt) en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Een vrouw die risico loopt op zwangerschap, heeft ook kans op een SOA. Voor een test kan zij terecht bij de huisarts, bij de SOA-poli van het ziekenhuis, of bij de plaatselijke afdeling van de GGD. Op de website www.ggd.nl is een vestiging in de buurt te vinden.

Naar de huisarts?

Het is verstandig naar de huisarts te gaan:

  • bij zwangerschap
  • als de menstruatie na gebruik van de morning-afterpil 5 (of meer) dagen later is dan verwacht
  • bij veel last van bijwerkingen
  • bij twijfel over een SOA.

Mijn drogist weet er meer van

De drogist leert via vakopleidingen en nascholing over de morning-afterpil en het gebruik ervan. De pil is ook opgenomen in de Drogisten Zelfzorgstandaarden. Vraag dus gerust om advies in de drogisterij.

Meer informatie op:

Campagne

In 2005 werd de morning-after pil geintroduceerd in het assortiment van de drogisterij. Om drogisten te instrueren en klanten te informeren, is in dat jaar een landelijke voorlichtingscampagne gelanceerd in samenwerking met Rutgers WPF.
 

Brochure Morning-after pil na onveilige seks