Sint-janskruid blijft bij drogist

23 januari 2018

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft geen plannen om Sint-janskruidpreparaten uit de schappen van de drogist te laten halen. In het televisieprogramma Radar van maandag 22 januari werd die suggestie gewekt.

Sint-janskruid is verkrijgbaar als geregistreerd geneesmiddel, maar ook als voedingssupplement in onder meer drogisterijen en natuurwinkels. Van Sint-janskruid zijn interacties met andere medicijnen bekend. Zo kan het nadelige effecten hebben bij medicijnen tegen hiv en hepatitis C en de werking verminderen van bijvoorbeeld de anticonceptiepil, cholesterolmedicijnen, maagzuurremmers, antistollingsmiddelen en vele andere medicijnen.

Geneesmiddel

In de uitzending van Radar werd gesproken over de status van Sint-janskruid en werd door het CBG de suggestie gewekt dat dit product uitsluitend bij de apotheek mag worden verkocht en dus niet meer in de drogist. Volgens het CBG is deze suggestie onjuist. Wel ziet het College graag dat meer Sint-janskruiden worden geregistreerd als geneesmiddel. In tegenstelling tot de Sint-janskruidpreparaten die nu als voedingssupplement in allerlei winkels te koop zijn, is van een Sint-janskruidgeneesmiddel dan precies bekend wat er in zit en zijn de effecten bekend. Voor nieuwe aanvragen voor Sint-janskruid als geneesmiddel geldt dat per keer beoordeeld zal worden of het geneesmiddel met of zonder recept verkocht mag worden en waar: uitsluitend apotheek, apotheek en drogist of ook in allerlei andere winkels.

Testen waarschuwing

In dezelfde uitzending vertelde het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) dat de verkoop van Sint-janskruid in goede handen is bij de drogist aangesloten bij het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, nu en in de toekomst. CBD-directeur Marten Hummel: “Drogisten zijn opgeleid als specialist in zelfzorg en hebben de verantwoordelijkheid om de consument goed te adviseren over de aankoop en het gebruik van zelfzorgmiddelen. Consumenten onderschatten namelijk de risico’s van bijvoorbeeld Sint-janskruid en overschatten de eigen kennis van het product. Daarom testen wij op dit moment bij meerdere drogisten op welke manier wij de consument mondeling kunnen adviseren over de aankoop, de risico’s en het juiste gebruik van Sint-janskruid en andere zelfzorggeneesmiddelen.” Het CBG vindt deze mondelinge waarschuwing in de drogist een goed initiatief.