Platform EZD

Platform EZD staat voor Elektronisch Zakendoen in de Drogisterijbranche. Dit branchebrede platform heeft als doel het gebruik van het elektronische gegevensverkeer via GS1-DAS te uniformeren. Bij GS1 DAS staan alle artikelgegevens centraal in één database. De gegevens zijn correct en worden door iedere gebruiker gelijk geïnterpreteerd. Het gaat om gelijke artikelgegevens voor leveranciers en afnemers.

Deelnemers

De volgende deelnemers hebben zitting in het Platform EZD: Etos, AS Watson, Faco Beheer, DA Retail / Drogisten Unie, Henkel, Neprofarm en NCV. Het Platform wordt geadviseerd door GS1 Nederland.
 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Platform EZD, gevestigd bij het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven,
Postbus 1262
3600 BG Maarssen
tel 0346 - 584 200

Toegang tot alle artikelgegevens

In de centrale datapool staan alle artikelgegevens voor de levensmiddelen-branche. De categorie-indeling die hieruit is ontstaan, is verfijnd voor het drogisterij-assortiment. Dat betekent dat de drogisterijbranche gebruik kan maken van de artikelgegevens die voor de levensmiddelen-branche gelden en daarnaast toegang heeft tot het eigen branchespecifieke artikelassortiment. Dit opent de weg naar elektronisch zakendoen.

Efficiency

In de drogisterijbranche kunnen winstmarges met 10% tot 15% worden verhoogd door logistieke verbetering. Die kans ligt met name in vermindering van het aantal non-scans aan de kassa, efficiënter gebruik van schapruimte en vermindering van het aantal foutief bestelde artikelen. Om het logistieke proces te verbeteren zijn de grootwinkelbedrijven en retailorganisaties uit de drogisterijbranche deelnemer geworden van GS1 DAS. Hiermee wordt met grote zorg gewerkt aan de voorbereiding van elektronisch zakendoen. Daarnaast levert GS1 DAS de infrastructuur waarmee de juistheid van artikelgegevens en de tijdigheid van transactie-informatie gewaarborgd kan worden.

In de centrale datapool van GS1 DAS worden de neutrale artikelgegevens opgeslagen van drogisterijproducten. Hierdoor wordt de tijdrovende en foutgevoelige uitwisseling van papieren brondocumenten grotendeels overbodig. Een ander voordeel is dat leveranciers hun artikelgegevens maar één keer hoeven aan te leveren op gestandaardiseerde elektronische wijze.