Foliumzuur bij zwangerschap

Elke aanstaande moeder wil maar één ding: een gezonde baby. Het gebruik van foliumzuur kan daarbij helpen. Met extra foliumzuur wordt de kans op een aandoening kleiner. Foliumzuur is te koop in de drogisterij. De (assistent-)drogist kan over juist gebruik adviseren.

Door extra foliumzuur te slikken kun je als zwangere vrouw de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je baby verkleinen. Zoals een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’. Deze aangeboren aandoeningen noem je ook wel neurale-buisdefecten. Niet alle vrouwen weten dat. En de vrouwen die het wel weten, beginnen soms te laat met het gebruik van foliumzuur.

In welke periode gebruiken?

Om een foliumzuurtekort te voorkomen is het belangrijk al vóór de bevruchting foliumzuur te gebruiken. Vrouwen krijgen het advies ermee te starten als ze gaan proberen zwanger te worden, bijvoorbeeld als ze stoppen met de pil. Soms lukt het niet om op tijd te beginnen met foliumzuur. Bijvoorbeeld omdat de zwangerschap onverwacht is. Ook voor een vrouw die al weet dat ze zwanger is, is het goed om in de eerste weken alsnog met foliumzuur te beginnen. Het is verstandig foliumzuur te slikken tot de verloskundige zegt dat de zwangerschap tien weken is. Als het langer duurt voor een vrouw zwanger is, kan zij probleemloos doorgaan met het gebruik van foliumzuur.

Wanneer innemen?

Foliumzuur kan op elk moment van de dag worden gebruikt. Het is handig een vast tijdstip aan te houden. De kans op vergeten is dan kleiner.

Dosering?

Foliumzuur zit in tabletten die zonder recept verkrijgbaar zijn. Er zijn tabletten met 0,4 mg (400 µg of 400 mcg) en 0.5 mg (500 µg of 500 mcg). Beide zijn goed.

Let op: Foliumzuur wordt ook gebruikt in diverse algemene vitaminepreparaten en in alle vitaminepreparaten speciaal voor zwangere vrouwen. Het is ook toegevoegd aan sommige ontbijtgranen. Het is slim om via de verpakking/bijsluiter uit te rekenen om welke dosis het gaat. Vaak is extra slikken dan niet meer nodig.

Verhoogd risico

Via de huisarts zijn tabletten verkrijgbaar met 5 mg foliumzuur. Deze zijn voor vrouwen met een verhoogd risico. Deze voorgeschreven tabletten worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Kan het ook via voeding?

Wie gevarieerd eet, krijgt normaal gesproken voldoende foliumzuur binnen. Maar tijdens een zwangerschap is extra foliumzuur nodig, vooral in het begin van de zwangerschap.

Is het veilig?

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Deze vitamine is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten. Foliumzuur is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het heel belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van een ongeboren baby. Foliumzuur is een natuurlijke voedingsstof en heeft geen bijwerkingen. Het wordt al jarenlang door vrouwen met een kinderwens gebruikt en als volkomen veilig beschouwd.

Bronnen:
www.kiesbeter.nl
www.voedingscentrum.nl
www.slikeerstfoliumzuur.nl

In oktober 2003 vroegen de drogisterijen in Nederland extra aandacht voor gebruik van foliumzuur bij zwangerschap. Doel van de campagne was een toename van het aantal zwangere vrouwen dat foliumzuur gebruikt. Centrale boodschap was: gebruik voldoende foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap. Deze boodschap werd voor het voetlicht gebracht tijdens een campagne met posters in de drogisterijen.