Geneesmiddelen in het verkeer

Duizelig, slaperig of wazig zien. Wanneer je geneesmiddelen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden, merk je dat meteen. Terwijl andere geneesmiddelen het reactievermogen verminderen zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Je wordt bijvoorbeeld onverschilliger of krijgt minder controle over je spieren. In het verkeer ben je dan niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen.

Sommige geneesmiddelen die je zonder doktersrecept bij de drogist kunt kopen (zelfzorggeneesmiddelen), kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Het gaat daarbij om de volgende producten:

 


 

Duizeligheid

Er zijn ook medicijnen die alleen de eerste dagen duizeligheid kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld maagmiddelen die omeprazol, pantoprazol of ranitidine bevatten. Als de duizeligheid voorbij is, is autorijden geen probleem meer.

Campagne

In november 2012 hield het CBD in samenwerking met het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een campagne in de provincie Friesland. Drogisterijen deelden folders uit en gaven consumenten een extra waarschuwing over medicijnen in het verkeer. Doel was om consumenten meer bewust te maken van de risico’s van deze zelfzorggeneesmiddelen.

Tips

Mocht je zelf geneesmiddelen gebruiken die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, let dan op het volgende:

  • Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en houd je aan de dosering en de aanwijzingen die daarin vermeld worden.
  • Pas op met alcohol. In combinatie met medicijnen kan je reactievermogen nog sterker afnemen.
  • Medicijnen kunnen je suf of slaperig maken. Merk je dat, ga dan niet de weg op en wees ook voorzichtig met het bedienen van risicovolle machines.

Vragen

Heb je nog vragen? De gediplomeerde assistent-drogist en drogist zijn speciaal opgeleid om advies te geven over een correct en veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen of kijk op www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl voor meer informatie over de invloed van jouw geneesmiddel in het verkeer.
 

Download de flyer