Griep en verkoudheid

In het najaar en de winter worden veel mensen geveld door griep en/of verkoudheid. Griep en verkoudheid zijn niet alleen hinderlijk voor uzelf. De virussen zijn besmettelijk en zorgen ook voor veel verzuim op de werkvloer en op scholen. Pak bij hoesten, snotteren of niezen een tissue of papieren zakdoek en gooi die direct na gebruik weg!

In de herfst en winter krijgen veel mensen last van griep of verkoudheid. De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken, zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en/of waar de ventilatie slecht is, zoals in een trein, op school of in het kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via de handen en voorwerpen. Als bijvoorbeeld iemand na het vastpakken van een besmette deurknop zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

Verklein de kans op besmetting

Besmetting is nooit helemaal te voorkomen. Maar er zijn wél maatregelen die de kans verkleinen dat u besmet wordt of dat u griep of verkoudheid aan anderen overdraagt:

 • Was regelmatig uw handen met water en zeep en raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan. Handen wassen is belangrijk vóór het eten én na het hoesten, niezen of snuiten. Droog uw handen af met een stuk keukenrol of een papieren handdoekje.
 • Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander. Draai het hoofd weg of buig het hoofd.
 • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze éénmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak. Gebruikte zakdoeken in een broekzak besmetten namelijk iedere keer weer opnieuw de handen als ze worden aangeraakt.
 • Maak voorwerpen zoals deurknoppen regelmatig schoon. Denk ook aan speelgoed dat in contact komt met kinderen die griep hebben of verkouden zijn. Gebruik allesreiniger en handwarm water. Daarna afspoelen met schoon water en laten drogen aan de lucht. Was regelmatig het beddengoed en knuffels of stoffen speelgoed op 60°C.
 • Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).

Tips om klachten te verlichten

Gezonde mensen genezen meestal zonder medische behandeling. U kunt wel een aantal dingen doen om klachten te verminderen.

Adviezen bij griep

 • Neem rust als u zich ziek voelt en voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft. Vermijd lichamelijke inspanning.
 • Houd bij koorts het vocht in uw lichaam op peil door veel te drinken.
 • Er bestaan geen geneesmiddelen die griep kunnen genezen, maar tegen de koorts en pijn kunt u desgewenst een paracetamol nemen. Uw drogist kan u hierover adviseren. Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol. Geef aan kinderen geen middelen die acetylsalicylzuur bevatten. Dit zit bijvoorbeeld in aspirine. Deze stof kan bij kinderen met griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten reye-syndroom.
 • Er bestaan antivirale middelen (alleen op recept verkrijgbaar); deze worden vrijwel alleen voorgeschreven tijdens een griepgolf in verpleeg- of verzorgingstehuizen of aan ziekenhuispatiënten die ernstig ziek zijn.

Adviezen bij verkoudheid

 • Onderdruk uw hoest niet, want hoesten houdt de luchtwegen schoon. Hinderlijke kriebelhoest kunt u eventueel onderdrukken met een noscapinehoudend middel.
 • Ook is het beter om uw neus op te halen dan om te snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en dat verkleint de kans op ontstekingen. Als u snuit, snuit dan de neusgaten een voor een.
 • Zoutwaterdruppels en xylometazolinedruppels helpen bij een verstopte neus. Zoutwaterdruppels verdunnen het slijm, xylometalozinedruppels maken het opgezwollen slijmvlies dunner. Beide middelen maken het ademen gemakkelijker. Voor volwassenen en kinderen zijn aparte middelen verkrijgbaar. Vraag uw drogist om advies en lees de bijsluiter goed.
 • Vermijd blootstelling aan sigarettenrook. Bij griep en verkoudheid zijn de slijmvliezen van de luchtwegen ontstoken. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing.
 • Stomen kan verlichting geven, maar versnelt de genezing niet. Volwassenen kunnen stomen boven een kom heet water met een doek over het hoofd. Kinderen kunnen stoom inademen in een badkamer of douche waar de warmwaterkraan stroomt.
 • Tegen koorts en pijn kunt u bijvoorbeeld paracetamol nemen. Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol. Uw drogist kan u hierover adviseren.

Verschil tussen griep en verkoudheid

Griep begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend voor griep is de koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger. Deze koorts duurt meestal 3 tot 5 dagen. Ook kunt u klachten krijgen als keelpijn en droge hoest. Volledig herstel van een griep duurt één tot drie weken. Verkoudheid begint vaak met keelpijn, gevolgd door hoofdpijn en een loopneus. Koorts komt vrijwel alleen voor bij verkouden kinderen. De klachten gaan vaak na één tot drie weken vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren.

Risico's van griep en verkoudheid

Griep en verkoudheid genezen bij gezonde mensen meestal zonder medische behandeling. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit zijn onder meer mensen van 60 jaar en ouder, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte), een hart- nier- of longziekte en patiënten die door ziekte weinig afweer hebben. Ook verstandelijk gehandicapten in instellingen en verpleeghuisbewoners die niet in één van de bovenstaande groepen vallen, hebben meer kans op ernstige klachten. Als u denkt griep te hebben en u behoort tot een van deze groepen, dan kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts of specialist.

Griepprik

In principe kan iedereen zich (op eigen kosten) tegen griep laten vaccineren. Een griepprik verkleint de kans op griep of de kans op ernstige klachten als u toch griep krijgt. De griepprik beschermt 4 tot 6 maanden. Bepaalde mensen krijgen de griepprik gratis aangeboden - meestal via de huisarts - omdat zij bij griep een grotere kans hebben op ernstige klachten. Meer informatie leest u hier of krijgt u via uw huisarts. Of neem contact op met uw werkgever, want soms vergoedt die de griepprik.


Download de Flyer

Persbericht campagne 2009

RIVM-brochure