Hooikoorts

In Nederland heeft ongeveer vijftien procent van de bevolking - een op de vijf à zes mensen - klachten in het pollenseizoen. Elk jaar zijn dat er maar liefst zo’n twee miljoen. Hooikoortspatiënten hebben het benauwd, niezen en snotteren. De drogist kan adviseren en heeft zelfzorggeneesmiddelen die de klachten verminderen.

Hooikoorts is een vorm van allergie. Stuifmeel (ook wel pollen genoemd) van bloeiende grassen, bomen en struiken is de oorzaak. Het afweersysteem van de hooikoortspatiënt reageert overdreven sterk op het ingeademde stuifmeel. Het maakt de antistof histamine aan.

Klachten

Histamine zorgt dat bloedvaten zich verwijden en de spieren van de luchtwegen samentrekken. Ook zwellen de slijmvliezen op. Daar komen die vervelende hooikoortsverschijnselen - jeuk aan neus en ogen, niesbuien, tranende ogen, een loopneus en een branderige keel - vandaan. Sommige patiënten zijn zelfs ziek en koortsig. De aanhoudende klachten aan ogen en neus kunnen ook hoofdpijn, vermoeidheid en een lusteloos gevoel tot gevolg hebben.

Hooikoortsseizoen

Het hooikoortsseizoen loopt van januari tot en met september. De piek is van mei tot begin juli. Mensen met een allergie voor boomstuifmeel hebben vooral in het voorjaar (maart, april) klachten. Wie allergisch is voor het stuifmeel van gras, heeft pas later in het jaar (juni, juli) last. Stuifmeelkorreltjes zijn maar zo’n 0,008 tot 0,25 millimeter groot en voor ons onzichtbaar.

Middelen

Hooikoorts is niet te genezen en voor een gedeelte erfelijk bepaald. De allergie ontwikkelt zich het sterkst in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar. Gelukkig kunnen de klachten na een aantal jaren wel weer verminderen. Bij de drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar die hooikoorts helpen onderdrukken en de klachten verminderen.

Vaak worden preventieve middelen geadviseerd zoals neussprays en oogdruppels. Deze werken het beste als ze lange tijd achter elkaar worden gebruikt. Het beste is om er vanaf een maand voor het hooikoortsseizoen begint mee te starten.

Om acute klachten te bestrijden zijn er antihistaminica-tabletten te koop. Antihistaminica blokkeren de werking van histamine, de stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De neusspray werkt in de neus en de ogen. De oogdruppels werken alleen in de ogen.

Let op:

 • Het antihistaminicum Loratadine is niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar.
 • Antihistaminica mogen bij zwangerschap/ lactatie alleen op doktersadvies worden gebruikt.
 • Het is niet verstandig om op recept voorgeschreven antihistaminica te combineren met zonder recept verkrijgbare antihistaminica.
 • Sommige anti-allergiemiddelen kunnen als bijwerking ( in het begin) sufheid en slaperigheid hebben.

Antihistaminica worden vaak gecombineerd met middelen (zoals neussprays) die de zwelling van het neusslijmvlies tegengaan. Deze middelen werken in op de bloedvaten, waardoor deze samentrekken en het neusslijmvlies slinkt.

Fytotherapie

Een extract van groot hoefblad (Petasites hybridus) kan op dezelfde manier tegen hooikoorts werken als het antihistamine cetirizine. In de fytotherapie en homeopathie worden vaak producten op basis van gedroogde vruchten van de Luffa operculata (sponskomkommer) gebruikt bij de behandeling van hooikoorts en neusverkoudheid.

Mijn drogist weet er meer van

Bij de drogist zijn alle genoemde producten zonder recept verkrijgbaar. De drogist weet er meer van en kan helpen bij het maken van de juiste keuze uit het brede assortiment.

Tips tegen hooikoorts

 • Op radio, teletekst of internet zijn speciale hooikoortsberichten.
 • Deuren en ramen gesloten houden.
 • Schoonmaken met een vochtige doek voorkomt het opwaaien van pollen.
 • Een zonnebril voorkomt irritatie van de ogen.
 • Zo min mogelijk wrijven in ogen en aan de neus voorkomt verergering.
 • In strand- en berggebieden is minder stuifmeel dan in weide- en bosgebieden: handig om te weten bij de keuze van de vakantiebestemming.
 • Tabaksrook, pas geverfde oppervlakten en huisstof kunnen de klachten verergeren.

Campagne

De gezamenlijke drogisterijen organiseerden een aantal jaren achter elkaar een publiekscampagne om klanten te informeren over hooikoorts en hen te wijzen op het advies dat de drogist daarbij kan geven. De poster van deze campagne is hiernaast afgebeeld.

Websites

http://hooikoorts.weeronline.nl
http://allergie.pagina.nl

App

De gratis Pollennieuws app van VGZ geeft dagelijkse informatie over pollen en hooikoorts met o.a. een pollenkalender en een pollenkaart met de dagelijkse verwachting van pollen in de lucht. Handig voor mensen met hooikoortsklachten, die snel de app kunnen bekijken voordat ze buiten gaan sporten of wandelen.