Morning-afterpil: gebruik en risico's

 

Anticonceptie vergeten of condoom gescheurd?

Heb je onveilige seks gehad? Of is er iets misgegaan met de pil of het condoom? Dan kun je zwanger worden. Als je niet zwanger wilt worden, is het belangrijk zo snel mogelijk na het vrijen een morning-afterpil te slikken.

De morning-afterpil is zonder recept te koop in de drogisterij. Dit maakt het makkelijker om de pil snel nadat je onbeschermde seks hebt gehad, te gebruiken. Omdat het niet zomaar een onschuldig middel is, leggen we je graag even uit hoe je de pil het beste gebruikt en welke bijwerkingen of risico’s er kunnen zijn.

Hoe werkt deze pil?

Als je niet zwanger wilt worden, moet je een voorbehoedsmiddel gebruiken. De morningafter-pil wordt ook wel de noodpil genoemd en is dus alleen bestemd voor noodgevallen. Deze pil bevat stoffen die zwangerschap kunnen voorkomen. Er zijn pillen met levonorgestrel en pillen met ulipristalacetaat. Dit zijn hormonen die zich van nature ook in je lichaam bevinden en jouw menstruatiecyclus beïnvloeden.

Ongewenst zwanger?

De morning-afterpil zorgt ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld of voorkomt dat de bevruchte eicel zich innestelt in jouw baarmoeder. Zo kan er geen zwangerschap ontstaan. Let op! De morning-afterpil is géén abortuspil, dus het breekt een bestaande zwangerschap niet af. Als jij ongewenst zwanger bent, dan moet je jouw huisarts raadplegen.

Snel gebruiken!

Hoe eerder jij de morning-afterpil gebruikt, hoe kleiner de kans dat je zwanger wordt. Slik de pil dus liefst binnen 24 uur nadat je onveilig hebt gevreeën. Kijk op de verpakking wat er in de pil zit. Gebruik een pil met levonorgestrel uiterlijk binnen 72 uur (dus 3 dagen). De pil met ulipristalacetaat (zoals EllaOne) kun je binnen 120 uur (dus 5 dagen) gebruiken. Hierna heeft het slikken van de pil geen zin meer. De morningafter-pil is en blijft een noodpil; de betrouwbaarheid is niet zo groot als bij een anticonceptiemiddel. Ongeveer 1 à 2% van de vrouwen wordt na het slikken van de morningafter-pil alsnog zwanger. De werkzaamheid neemt binnen 3 dagen sterk af. Het is daarom belangrijk dat je de morning-afterpil snel en volgens de aanwijzingen in de bijsluiter gebruikt. Als je binnen 3 uur na het slikken van de pil hebt overgegeven of diarree hebt, moet je een nieuwe morningafter-pil gebruiken.

Pas op: risico’s!

Pas op met het slikken van de morning-afterpil, als:

 • Trombose in je familie voorkomt. Trombose zijn stolsels in je bloed.
 • Je nieren niet goed werken.
 • Je leverproblemen of een ziekte van de dunne darm hebt.
 • Je een ongebruikelijke bloeding hebt gehad.

Heb jij de afgelopen 4 weken Sint-janskruid gebruikt of medicijnen tegen epilepsie, tuberculose of hiv?

Pas dan op, want dat kan de werkzaamheid van de morningafter-pil verminderen. Gebruik de morningafter-pil in dit geval niet en overleg zo snel mogelijk met je huisarts. De huisarts kan binnen 5 dagen na de onbeschermde seks een koperen spiraaltje (het morningafter-spiraaltje) plaatsen. Dit voorkomt bijna 100% zeker een zwangerschap. Het koperen spiraaltje heeft sterk de voorkeur. Wil of kun je echt geen spiraaltje laten plaatsen? Dan kun je bij de morningafter-pil met levonorgestrel binnen 3 dagen het dubbele aantal tabletten gebruiken. Overleg na inname altijd zo snel mogelijk met jouw arts om zwangerschap uit te sluiten.

Bijwerkingen?

De morning-afterpil heeft bij normaal gebruik geen schadelijke gevolgen. Ongeveer 14% van de vrouwen wordt misselijk. Ook komt het voor dat je gevoelige borsten, diarree of hoofdpijn krijgt. Je kunt daarnaast wat bloed verliezen of duizelig worden. Veel vrouwen denken dat ‘zo’n hormoonstoot’ heel ongezond is of zijn bang voor onvruchtbaarheid. Daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Deze pil is ook niet schadelijk als je achteraf toch zwanger blijkt te zijn. Toch is het niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren in één menstruatiecyclus te gebruiken. De betrouwbaarheid neemt dan sterk af.

Soa’s

Als je onbeschermd hebt gevreeën, heb je ook meer kans op een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Deze morning-afterpil beschermt niet tegen soa’s zoals chlamydia, herpes of hiv. Doe voor de zekerheid een zelftest of test jezelf online en raadpleeg jouw huisarts of de GGD in jouw woonplaats.

Goed om te weten

 • De morning-afterpil beschermt niet tegen soa’s, zoals chlamydia, herpes of hiv.
 • De morning-afterpil is niet schadelijk als je toch zwanger bent.
 • De morning-afterpil is een noodpil. Je gebruikt hem alleen als je per ongeluk onveilige seks had. Het is geen normaal anticonceptiemiddel.
 • Gebruik je normale anticonceptie naast de morning-afterpil.
 • De morning-afterpil beschermt één keer tegen zwangerschap. En dus niet bij de volgende keer seks.
 • Het is niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren tussen twee menstruaties in te gebruiken. De pillen werken dan minder goed.
 • Door de morning-afterpil kun je later ongesteld worden dan normaal. Is dat langer dan 5 dagen? Doe dan een zwangerschapstest of neem contact op met je huisarts.

Naar de huisarts?

Het is verstandig om naar jouw huisarts te gaan:

 • Als je toch zwanger bent.
 • Als je veel last hebt van bijwerkingen, dus erg duizelig of misselijk, veel bloedverlies of erg gevoelige borsten.
 • Als je tot een van de medische risicogroepen zoals boven beschreven behoort.
 • Als je een spiraaltje wilt laten plaatsen.
 • Als je bang bent dat je een soa hebt.

Jouw drogist weet raad

Heb jij meer vragen? Vraag dan gerust om advies bij jouw drogisterij. Jouw (assistent)drogist is Erkend Specialist in Zelfzorg. Wij volgen een gedegen vakopleiding en scholen ons elk jaar bij om onze kennis actueel te houden. Daarom weten wij onder andere veel over het gebruik, de risico’s en de bijwerkingen van de morningafter-pil.

Meer informatie over soa's? www.soaaids.nl