Stoppen met roken

Stoppen met roken: doe het met hulp

Januari is de maand waarin veel mensen willen stoppen met roken. Een verstandig voornemen want roken is heel ongezond. Eén van de twee rokers overlijdt aan zijn verslaving. Toch is stoppen niet makkelijk. Met hulp gaat het beter. Rokers moeten dat vanaf 2012 grotendeels zelf betalen. De drogist heeft hulpmiddelen bij stoppen met roken in zijn assortiment en kan daarover adviseren.

Iemand die meer dan 10 sigaretten per dag rookt, is verslaafd. Lichamelijk aan de nicotine en geestelijk aan het gevoel niet buiten het roken te kunnen. Wie verslaafd is en stopt met roken, krijgt vaak te maken met ontwenningsverschijnselen. Humeurigheid, rusteloosheid, ongeduld, hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieverlies en rillingen. Ook kan de eetlust toenemen door het stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de stoppers flink last heeft van deze lichamelijke ontwenningsverschijnselen. De andere helft heeft er weinig of helemaal geen last van. Gelukkig went het lichaam ook snel aan een situatie zonder nicotine, zodat het lichaam weer normaal kan functioneren. De ervaring leert dat iedereen die het echt wil, van het roken af kan komen. Ook heel zware rokers. Per jaar lukt het ruim 100.000 mensen te stoppen.

Waarom stoppen?

Roken is heel slecht voor de gezondheid. Dat is algemeen bekend. Maar van de nadelen op de lange termijn is niet iedereen zich bewust. Rokers hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden. In Nederland overlijden jaarlijks maar liefst 30.000 rokers voortijdig ten gevolge van ziekten die door roken zijn veroorzaakt. Dat zijn bijna twee volle autobussen per dag. Roken is slecht voor de hart- en bloedvaten, het veroorzaakt of verergert astmatische klachten en bronchitis. Roken kan longkanker veroorzaken, verhoogt ook het risico op andere vormen van kanker en het vermindert de vruchtbaarheid bij mannen én vrouwen. Uit recent onderzoek blijkt dat ook meeroken nadelige gevolgen kan hebben. Meerokers lopen dezelfde gezondheidsrisico’s als rokers.

Stoppen met de juiste aanpak

Stoppen met roken gaat beter met een goede voorbereiding. Het gaat namelijk niet alleen om wíllen, maar ook om kúnnen. Je moet het leren, net als autorijden. Stoppen wordt makkelijker door er eerst goed over na te denken. Bijvoorbeeld over de vraag: waarom rook ik eigenlijk? De test Waarom rook ik eigenlijk? op www.stivoro.nl geeft meer inzicht.

In de praktijk blijkt verder dat stoppen met roken meer succes heeft als degene die wil stoppen hulp krijgt. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld producten met nicotine, in de vorm van kauwgom, pleisters of tabletten. Deze zorgen ervoor dat er minder ontwenningsverschijnselen optreden door de lichamelijke verslaving heel langzaam af te bouwen. Door de kleine doses nicotine worden de ergste lichamelijke afkickverschijnselen minder gevoeld en is het stoppen makkelijker vol te houden. Vooral de eerste periode na het stoppen heeft de roker het minder moeilijk. De roker kan alvast wennen aan het niet-roken, waardoor de geestelijke afhankelijkheid afneemt. Nicotinesubstitutie ter ondersteuning van stoppen met roken is effectief bij 6 tot 33% van de rokers.

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers zijn in verschillende smaken verkrijgbaar bij de drogist en bevatten 2 mg of 4 mg nicotine. De drogist kan ook adviseren over juist gebruik. Dat is belangrijk, want te veel nicotineproducten gebruiken is niet gezond. Nicotinesubstitutieproducten zijn niet geschikt voor hartpatiënten. Ook mogen ze niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Ze zijn ook niet geschikt voor jongeren onder de 18 jaar. De kauwgom mag niet worden gebruikt bij aandoeningen van de mond, keelholte en ademhalingswegen, terwijl de pleisters bij bepaalde huidaandoeningen niet mogen worden gebruikt. Omdat toepassing en doseringen per merk en product verschillen, kunt u het beste uw drogist om advies vragen en natuurlijk ook de bijsluiter goed lezen.

Vergoeding van stoppen met roken

Ondersteuning bij het stoppen met roken was in 2011 volledig vergoed vanuit de basisverzekering. In 2012 is dat niet meer zo. Per 1 januari stopt de vergoeding voor antirookmedicatie op recept. Effectief bewezen gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken blijft wel vergoed. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om telefonische ondersteuning en cursussen. Meer informatie over de vergoeding daarvan is te vinden bij de diverse zorgverzekeringen.

Meer informatie

  • Bij de (gecertificeerde) drogist
  • In de bijsluiter van de nicotinevervangers
  • Op www.stivoro.nl

Campagne

Van half december 2003 tot half januari 2004 besteedden de verenigde drogisterijen in Nederland extra aandacht aan stoppen met roken. OOk in de jaren erna is regelmatig aandacht besteed aan de STIVORO-campagnes door het ophangen van campagneposters. De drogist kan adviseren over het assortiment hulpmiddelen bij het stoppen.