Verstopping

Een op de drie Nederlanders heeft wel eens te maken met verstopping van de darmen: obstipatie. Het is een onderwerp waar de meeste mensen niet makkelijk over praten. Toch is het slim dat wel te doen. De drogist kan adviseren over de juiste leefwijze en producten.

Obstipatie komt veel voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ook zwangere vrouwen en veel ouderen hebben er last van. Een op de vijf personen van 65 jaar en ouder gebruikt wel eens laxeermiddelen. Soms is het ongemak van korte duur, maar er zijn mensen die er altijd last van hebben.

Darmperikelen

Het is een misverstand dat iedereen dagelijks ontlasting moet hebben. Iedereen heeft hierin zijn eigen ritme. Sommige mensen hebben enkele keren per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week. Als er al enige dagen geen ontlasting is, is dit dus geen reden voor paniek. Pas als er klachten komen, zoals pijn, druk of een opgeblazen gevoel, is het tijd om maatregelen te nemen.

Verstopping is vaak met een aantal eenvoudige leefregels op te lossen. Hebben die leefregels niet het gewenste effect? De drogist weet er meer van en adviseert graag. Ook de speciale folder bevat veel informatie, onder andere over laxeermiddelen.

  • Let op: Gebruik laxantia niet te vaak en niet te lang
  • Laxeermiddelen zijn absoluut niet geschikt om mee af te vallen!

Gezond leven

Eenvoudige leefregels helpen verstopping te voorkomen en soms ook op te lossen:

  • Voldoende vezelrijk voedsel zoals volkorenbrood, zemelen, muesli, groente en fruit.
  • Voldoende drinken: minimaal anderhalf tot twee liter vocht per dag
  • Een bezoek aan het toilet niet onnodig uitstellen en er de tijd voor nemen.
  • Voldoende lichaamsbeweging, dat bevordert de darmwerking.
  • De leefregels hebben gecombineerd het meeste effect.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig naar de huisarts te gaan als:

  • de verstopping gepaard gaat met acute of onverklaarbare pijn, vermagering, bloed in de ontlasting of koorts.\
  • het normale patroon van ontlasting langere tijd verstoord lijkt.
  • de verstopping vermoedelijk komt door het gebruik van bepaalde receptgeneesmiddelen, zoals ijzertabletten, plaspillen, middelen tegen depressie, epilepsie of psychose, bloeddrukverlagers en maagzuurmiddelen op basis van calciumcarbonaat of aluminiumverbindingen.

Meer weten

Campagne

In april 2005 is de campagne “Laxantia” van start gegaan in de drogisterijen van Nederland. Deze bestond uit een mediacampagne, raamposters en folders. De gratis informatiefolders bevatten handige tips en belangrijke informatie over laxeermiddelen en waren bij de meeste Nederlandse drogisterijen verkrijgbaar.