Vitamines en mineralen

Ons lichaam heeft vitamines en mineralen nodig. Die kunnen we niet of nauwelijks zelf maken, die halen we uit gezonde voeding. Sommige mensen hebben iets extra’s nodig. De (assistent-)drogist adviseert over voeding en het grote aanbod aan voedingssupplementen.

Vitamines zijn onmisbaar. Deze voedingsstoffen zorgen voor groei, herstel en het goed functioneren van ons lichaam. Ook mineralen (zoals calcium, fosfor en magnesium) en spoorelementen (zoals ijzer, selenium, koper en zink) spelen een belangrijke rol. Beide stoffen kan ons lichaam niet zelf maken. Vitamines en mineralen komen voor in groenten en fruit, maar ook in vlees, vis, zuivel, aardappelen en graanproducten.

Gezond eten

Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, moeten we gezond en gevarieerd eten. In de praktijk lukt dat lang niet iedereen elke dag. Vooral mensen met een druk en onregelmatig leven eten vaak onvoldoende groenten en fruit. Vitaminesupplementen of verrijkte voedingsmiddelen kunnen dan een goede aanvulling zijn. Natuurlijk is een gezond eetpatroon het beste. Gezonde voeding bevat naast vitamines en mineralen namelijk nog veel meer stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Wel of geen extra vitamines?

Voedingssupplementen worden steeds populairder: maar liefst een derde van de Nederlanders gebruikt ze. Dat zijn mensen die hun voeding willen aanvullen. Omdat ze slechte eetgewoontes hebben, fanatiek sporten, een streng dieet volgen. Ook tieners in de groei die onregelmatig of ongezond eten, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs, veganisten, 50-plussers en zieken en medicijngebruikers kunnen wel wat extra gebruiken. Daarnaast zijn er bepaalde groepen voor wie extra vitamines onmisbaar zijn. Zoals baby’s, kinderen tot vier jaar, oudere mensen en vrouwen die zwanger willen worden.

De drogist adviseert

Het aanbod aan vitaminesupplementen is groot en divers. Bij gebruik is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid goed in de gaten te houden. Het is niet verstandig ze onbeperkt te gebruiken. Dat is juist slecht voor de gezondheid. De drogist adviseert graag over de beste keus.

Extra vitamines nodig

Deze groepen Nederlanders hebben extra vitamines nodig als aanvulling op een gezond voedingspatroon:

 • Vrouwen die zwanger zijn of willen worden: Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje, een hazenlip of open gehemelte bij de baby. Vanaf 4 weken voor de conceptie tot tenminste 8 weken erna is daarom 400 mcg foliumzuur (vitamine B11) per dag nodig.
  Let op: Lever wordt afgeraden omdat het veel vitamine A bevat, dat kan schadelijk zijn.
 • Zwangere vrouwen: Extra 7,5 mcg per dag vitamine D. Bij vrouwen die weinig buiten komen of een donkere huidskleur hebben: 10 mcg per dag. Gezonde voeding zorgt maar voor gemiddeld 2,5 mcg.
 • Baby’s: borstvoedingbaby’s 25 mcg vitamine K per dag extra, tot ze 3 maanden zijn. De darmbacteriën van baby’s kunnen nog geen vitamine K maken. Volledige zuigelingenvoeding bevat voldoende vitamine K.
 • Kinderen: tot 4 jaar het hele jaar extra vitamine D 5 mcg per dag. Dit is voor de opbouw van sterke botten. Voor kinderen met een donkere huid of die weinig buiten komen geldt 10 mcg per dag. Zuigelingen- of opvolgvoeding bevat al extra vitamine D.
 • 50-plussers: verhoogde behoefte aan vitamine D. De oudere huid produceert
 • deze vitamine niet meer voldoende onder invloed van zonlicht. Daarnaast komen ouderen vaak minder buiten doordat ze slecht ter been zijn, eten ze minder gevarieerde maaltijden en kan medicijngebruik de opname van vitamines en mineralen verstoren.
 • De behoefte aan vitamine D is:
  - voor 51 tot 60 jaar: 5 mcg/dag
  - voor 61 tot 70 jaar: 7,5 mcg/dag
  - vanaf 71 jaar: 12,5 mcg/dag
 • Bij mensen die weinig buiten komen of een donkere huidskleur hebben: 10 mcg/dag voor 51 tot 70 jarigen en tot 15 mcg/dag vanaf 71 jaar. Voeding levert bij vrouwen gemiddeld 3,5 mcg vitamine D per dag en bij mannen 5 mcg per dag.
 • Rokers: 35 mg extra vitamine C, doordat bij hen meer vitamine C wordt afgebroken in het lichaam.

Meer weten


Voldoende vitamines en mineralen?

Doe de test op www.voedingscentrum.nl.

Campagne

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven startte in november 2005 een postercampagne in de Nederlandse drogisterijen onder het motto: ‘Waar haal jij je vitamines en mineralen vandaan?’ De campagneposter is hiernaast afgebeeld.