CBG: zelfzorggeneesmiddelen drogist uitkomst bij hooikoorts

24 juni 2020

In deze bijzondere tijd kunnen de klachten van hooikoorts verward worden met de symptomen van corona. Niezen en hoesten horen namelijk bij het beginstadium van corona én bij hooikoorts. Volgens Ton de Boer, voorzitter van geneesmiddelautoriteit CBG, kunnen veel mensen met hooikoorts klachtenvrij door het leven met behulp van zelfzorggeneesmiddelen van de drogist.

Waterige ogen en een loopneus zijn duidelijke aanwijzingen voor hooikoorts. Keelpijn en vooral koorts (boven de 38°C), horen niet bij hooikoorts; dan moet er eerder aan corona of de griep worden gedacht.

Het is wel vervelend om in deze tijd met hooikoortsklachten rond te lopen. Zelfzorgproducten met antihistamine kunnen de symptomen van hooikoorts prima bestrijden. Bij het advies in de winkel kan er rekening gehouden worden met de onderstaande verschillen tussen hooikoorts, griep en corona.

Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, onderschrijft in zijn column dat zelfzorgmiddelen mensen ondersteunen bij hooikoorts. “Met een opkomende niesbui in de rij van de kassa staan, dat is nooit prettig. Maar nu wordt u er misschien nog extra op aangekeken.” Maar thuiszitten bij hooikoorts is volgende de voorzitter niet per se nodig. “De klachten die erbij horen zijn namelijk heel goed te bestrijden. Veel mensen met hooikoorts kunnen klachtenvrij door het leven. Ze gebruiken hiervoor zelfzorggeneesmiddelen van de supermarkt of drogist. De meeste van die medicijnen bevatten antihistamines. Sommige mensen gebruiken homeopathische of kruidenproducten, maar de werkzaamheid van deze middelen is niet wetenschappelijk aangetoond.” Hij raadt wel aan om de consument te adviseren contact op te nemen met de huisarts als de zelfzorggeneesmiddelen onvoldoende werken.

Download onderstaand schema hier