Gezondheidsraad: 'Zorgvuldig omgaan met antibacteriële producten'

22 december 2016

De Gezondheidsraad adviseert zorgvuldig om te gaan met desinfectiemiddelen zoals antibacteriële zeep. Het routinematig gebruik van desinfectiemiddelen op kantoor of door consumenten thuis om de gezondheid te beschermen, moet volgens de raad worden ontraden. Er is niet aangetoond dat dit gebruik zonder medische indicatie gezondheidswinst oplevert.

Producten die op een betere hygiëne gericht zijn, kunnen ertoe leiden dat mensen juist sneller ziek worden. Antibacteriële handzeep doodt naast schadelijke bacteriën namelijk ook bacteriën die het lichaam nodig heeft. Ook kan er een negatief effect zijn (resistentie) als de desinfectantia niet volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt. Het motto van de Raad is dan ook: 'Gebruik desinfectantia op de juiste manier en alleen wanneer het echt nodig is'.

NCV: Veiligheid gegarandeerd

Vaak en goed reinigen van de handen met zeep vermindert het aantal ziektekiemen op de handen en verkleint zo de kans op (verspreiding van) ziekten volgens de NCV, de Nederlandse Cosmetica Vereniging: 'Onderzoek van het RIVM toont aan dat infectieziektes voorkomen hadden kunnen worden door het goed reinigen van de handen. In sommige gevallen is het gebruik van een cosmeticaproduct met desinfecterende ingrediënten wel belangrijk. Bijvoorbeeld als een anti-bacteriële werking gewenst is zoals in het geval van buikgriep.'

Conclusie: Alle handzepen, met of zonder antibacteriële werking, die in Nederland bij de drogist te koop zijn, zijn getoetst aan strenge toelatingseisen. Een product met antibacteriële werking is niet altijd noodzakelijk; in de meeste gevallen voldoet een normale, reinigende handzeep.


Voor elk product geldt, gebruik het volgens de gebruiksaanwijzingen en met terughoudendheid.