Nader onderzoek naar asbest in cosmetica

30 maart 2018

In de media verschenen diverse berichten over twee make-up producten van het merk Claire’s waarin lage concentraties van asbest zijn aangetroffen. In de producten is talkpoeder verwerkt, waarin van nature hele lage concentraties asbest voorkomen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beginnen naar aanleiding van deze bevindingen een breed onderzoek naar asbest in cosmetica met talkpoeder. De Nederlandse Cosmetica Vereniging ondersteunt de instanties in verder onderzoek en ziet de resultaten met vertrouwen tegemoet.

Cosmeticaverordening

De NCV benadrukt dat de producten die in Nederland verkocht worden, grondstoffen bevatten van de hoogste kwaliteit. De specifieke wetgeving voor cosmetica, de Cosmeticaverordening, stelt als primaire eis dat cosmetische producten de gezondheid niet mogen schaden. Asbestvezels zijn dan ook niet toegestaan voor gebruik in cosmetica. Omdat talk in de natuurlijke vorm soms een geringe mate van asbestvezels kan bevatten, wordt voor het gebruik in cosmetica alleen de meest zuivere vorm gebruikt. Selectieve mijnbouw, zorgvuldig testen en de toepassing van strenge kwaliteitsnormen zorgen er volgens de NCV voor dat cosmetische talk vrij is van asbestvezels.

Lage concentraties

Claire’s is bij enkele drogisterijen te koop en heeft de twee producten, een compact poeder en een set contourpoeder in 8 kleuren uit de verkoop gehaald. Er wordt het bedrijf gevraagd om producten met dezelfde grondstoffen tot nader onderzoek ook uit de handel te nemen. Eerder waren er al 28 producten van Claire’s getest en die zijn veilig bevonden. In de compact poeder is 2% tot 5% asbest aan getroffen, in elke kleur contour poeder 0,1 % tot 2% asbest. Dit zijn zeer lage concentraties maar bij gebruik van dit product zijn gezondheidsrisico’s volgens de NVWA niet uit te sluiten. In Nederland geldt een asbestverbod vanwege de gezondheidsrisico’s, bij inademing van asbestvezels bestaat het risico op de ontwikkeling van kanker. Het is verboden producten met asbest te bezitten of te verhandelen.