2000ste keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg voor Rotterdamse drogist

29 september 2015

Op 25 september reikte het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven het 2000e keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg uit aan een drogisterij in Rotterdam. Een belangrijk moment op het gebied van kwaliteitszorg in de drogisterijbranche.

Het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg is een landelijk kwaliteitskeurmerk voor geneesmiddelenverkoop in de drogisterijbranche. Met dit keurmerk wil de drogisterijbranche verantwoorde zorg leveren aan de consument en bijdragen aan een juist en veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. En daarmee de consument ondersteuning bieden in zijn meer zelfstandige rol van ‘manager van de eigen gezondheid’ waar de Overheid momenteel op aanstuurt.

Marten Hummel, directeur van koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven: “Het is belangrijk voor de gezondheid om zelfzorgmiddelen op de juiste manier te gebruiken. Sommige middelen kun je bijvoorbeeld niet gebruiken bij zwangerschap. Bij andere middelen geldt een leeftijdsgrens of mag je niet langer dan een aantal dagen gebruiken. In de drogisterijen met ons keurmerk werkt speciaal opgeleid en nageschoold personeel met de juiste vakkennis. Zij adviseren volgens landelijke standaarden en kunnen klanten ook helpen bij de vraag wat ze met zelfzorg kunnen oplossen en wanneer ze naar de huisarts moeten. Elk jaar worden deze drogisterijen afzonderlijk gecontroleerd of ze het keurmerk nog steeds waard zijn.”

In 1997 reikte wijlen minister Borst het eerste keurmerk uit aan een drogisterij in Zeist. Afgelopen vrijdag beleefde de branche een nieuwe mijlpaal: het 2000e keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. “Een Rotterdamse Etos is de 2000e geworden. Maar in feite is het een mijlpaal waar we met alle betrokken drogisterijen vanuit Kruidvat, Trekpleister, DA, D.I.O., Etos, U.E.D. en zelfstandige drogisterijen keihard aan hebben gewerkt en waar we als gehele branche trots op zijn”, aldus het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.

Fatna Habti, eigenaresse van de 2000e Erkend Specialist in Zelfzorg kreeg het certificaat officieel uitgereikt op 25 september in aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de drogisterijbranche. Habti: “Het keurmerk heeft veel meerwaarde voor mij en mijn team. Het is een professioneel systeem dat ervoor zorgt dat klanten op de juiste manier worden geholpen bij zelfzorgvragen. De kassacheck bijvoorbeeld, een van de eisen van het keurmerk, vind ik ontzettend belangrijk. Door bij verkoop van een geneesmiddel te controleren of een klant nog vragen heeft over het middel, maken we klanten er van bewust dat ze een geneesmiddel kopen en geen shampoo. Geneesmiddelen vragen immers speciale aandacht en moeten zorgvuldig gebruikt worden. Ook maken we klanten op deze manier attent op de mogelijkheid om persoonlijk advies te krijgen van gediplomeerde (assistent-)drogisten.”

Noot voor de reactie, niet voor publicatie
Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven is de koepelorganisatie en het kenniscentrum voor de drogisterijbranche. www.drogistensite.nl / www.erkendspecialistinzelfzorg.nl.
Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken kunt u terecht bij Hanneke Bos, Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Tel: 06-83575678, h.bos@cbd-maarsen.nl