Drogisterijen vragen aandacht voor verantwoord geneesmiddelengebruik

Maarssen, 16 juni 2015

Afgelopen weekend stond de zilveren zelfzorgcaravan met 4 drogisten in een drukke Haagse winkelstraat om op niet-alledaagse wijze de aandacht van voorbijgangers te vragen voor verantwoord gebruik van geneesmiddelen en het belang van goed advies. De actie was een initiatief van het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, waarvan deze zomer het 2000e certificaat wordt uitgereikt. In het najaar staan nog meer voorlichtingsacties op het programma.

Een enthousiast team drogisten nodigde voorbijgangers in Den Haag uit om hun kennis over zelfzorggeneesmiddelen te komen testen bij de grote zelfzorg quiz, drogisten adviseerden bij een rad van avontuur met zelfzorgvragen. Voor de kinderen waren er ballonnen en liep er een mascotte rond.

Bewustwording

De gediplomeerde drogisten in het promotieteam waren enthousiast over de belangstelling en de positieve reacties van omstanders. “Mensen zijn mondig, denken dat ze veel weten en geen advies nodig hebben omdat ze van alles op internet kunnen vinden”, aldus een van de deelnemende drogisten. “Maar als je met ze in gesprek gaat over geneesmiddelengebruik, zien ze de meerwaarde van een persoonlijk advies toch wel in. Sommigen voorbijgangers wisten veel maar er waren er ook die echt niets wisten en zich daar niet eens van bewust waren. Zelfzorgmiddelen zijn veilig te gebruiken maar je moet dat wel op de juiste manier doen en jezelf dus goed informeren. Welke geneesmiddelen beïnvloeden de rijvaardigheid? Hoe lang mag je een neusspray maximaal achter elkaar gebruiken? Welk geneesmiddel is geschikt voor je kind en moet je rekening houden met wisselwerkingen met andere geneesmiddelen die je gebruikt? Veel omstanders hadden geen idee. Ook bleek dat ze vaak twijfelen over wat ze zelf kunnen doen en wanneer ze naar de huisarts moeten. Vragen waar wij ze graag bij kunnen helpen, wij zijn hier speciaal voor opgeleid en onze adviesprotocollen geven hier duidelijke richtlijnen voor.”

Meer voorlichtingsacties in 2015

De actie werd georganiseerd vanuit het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, het drogistenkeurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. De komende tijd worden vanuit dit keurmerk meer voorlichtingsacties georganiseerd, onder meer door deelname aan de landelijke migraineweek in september en een campagne over maagklachten met de Maag Lever Darm Stichting in de maand oktober. Marten Hummel, directeur CBD: “Met ons keurmerk (en met de bijbehorende voorlichtingscampagnes) wil de drogisterijbranche de consument ondersteunen bij een veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Een doelstelling die aansluit bij het overheidsbeleid op het gebied van gezondheidszorg, waarin meer eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van consument en patiënt gevraagd wordt. Er zal vaker een beroep worden gedaan op zelfzorg, waardoor de drogist een grotere rol krijgt in het zorgdomein én verantwoorde zelfzorg dus steeds belangrijker wordt.”

Over het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg

2000 drogisterijen dragen het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Klanten krijgen in deze drogisterijen altijd de vraag of ze behoefte hebben aan advies. Wil de klant advies, dan wordt hij of zij geholpen door gediplomeerde (assistent-)drogisten met actuele kennis over het juiste gebruik, de werking en bijwerkingen. Zo nodig wordt de klant doorverwezen naar huisarts of apotheek. Er is aandacht voor veiligheid bij verkoop van geneesmiddelen en deze drogisterijen worden jaarlijks gecontroleerd. Meer informatie is te vinden op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Meer informatie bij:

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven
Koepelorganisatie en kenniscentrum voor drogisterijen

Contactpersoon: Hanneke Bos
06-83575678
h.bos@cbd-maarssen.nl
www.drogistensite.nl

www.erkendspecialistinzelfzorg.nl