Kennis over zelfzorggeneesmiddelengebruik bij kinderen schiet tekort

Maarssen, 19 november 2014

Welke pijnstiller mag je kind hebben? Hoeveel dagen mag neusspray achter elkaar worden gebruikt? Wat mag je baby hebben bij diarree en wanneer ga je naar de huisarts? Recent onderzoek van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) laat zien dat ouders weinig kennis hebben over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen bij kinderen. Daarom organiseren 2.000 drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg vanaf 19 november een voorlichtingscampagne over dit thema.

Het consumentenonderzoek werd dit najaar uitgevoerd onder 1.000 ouders. Het doel was om boven water te halen waar de informatiebehoefte bij ouders ligt, zodat drogisten daar rekening mee kunnen houden in hun advies. De belangrijkste resultaten: veel ouders weten niet welk product geschikt is voor hun kind, hoeveel een kind ervan mag hebben en hoe lang ze het mogen gebruiken. Op de vragen die hierover werden gesteld in het onderzoek weet tweederde van de ouders het antwoord niet of geeft het verkeerde antwoord. Zo kiest 43% voor een neusspray die een kind van die leeftijd niet mag hebben of gebruikt het te lang achter elkaar. 65% weet niet hoeveel paracetamol een kind mag hebben en 45% zou een pijnstiller kopen die niet geschikt is voor een kind van 0-4 jaar.

Bijsluiter lezen is niet genoeg

Marten Hummel, directeur CBD: “Zelfzorggeneesmiddelen zijn veilig en effectief maar het is wel van belang dat ze op de juiste manier worden gebruikt. Verkeerd gebruik kan zorgen voor vervelende bijwerkingen. Gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze, uitleg geven over het gebruik en waar nodig doorverwijzen naar de huisarts.”

86,2% van de ouders vindt deskundig advies belangrijk als ze een zelfzorgmiddel kopen voor hun kind. Maar in de praktijk zeggen de meeste ouders toch alleen de verpakking of de bijsluiter te raadplegen. Als ze een middel ooit al eerder hebben gebruikt, leest nog maar 31% vooraf de bijsluiter, terwijl aangeraden wordt om dit altijd te doen. Ruud Coolen van Brakel, directeur IVM: “De bijsluiter is moeilijk te begrijpen voor veel mensen. Belangrijk dus dat consumenten persoonlijk advies kunnen krijgen en ook zelf alert zijn bij hun aankoop.”

Checklist voor ouders

In de campagneperiode van 19-30 november kunnen ouders in de drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg een handige checklist meenemen om te bewaren in het medicijnkastje. Deze checklist bevat aandachtspunten bij medicijngebruik, symptomen waarmee je naar de huisarts moet en ruimte voor telefoonnummers van huisarts en huisartsenpost. De checklist is ook te downloaden op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl. Op deze website staat ook een kennistest waarmee ouders kunnen nagaan hoeveel zij weten over medicijngebruik bij kinderen.

Tip!

Bij kinderen is de werking van een medicijn anders dan bij volwassenen. Check dus altijd of het medicijn geschikt is voor kinderen: sommige medicijnen hebben een leeftijdsgrens. Controleer welke dosis een kind mag hebben: dat varieert naargelang leeftijd en gewicht. Controleer ook hoe vaak en hoe lang achter elkaar een middel kan worden gebruikt en of het samen gaat met eventuele andere medicijnen die je kind gebruikt.

Over het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg

De campagne loopt in de drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Klanten in deze drogisterijen krijgen altijd de vraag of ze behoefte hebben aan advies. Wil de klant advies, dan wordt hij of zij geholpen door gediplomeerde (assistent-)drogisten met actuele kennis over het juiste gebruik, de werking en bijwerkingen. Zo nodig wordt de klant doorverwezen naar huisarts of apotheek. Er is aandacht voor veiligheid bij verkoop van geneesmiddelen en deze drogisterijen worden jaarlijks gecontroleerd. Met dit keurmerk (en met de bijbehorende voorlichtingscampagnes) wil de drogisterijbranche de consument ondersteunen bij een veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kunnen consumenten vinden welke drogisterijen dit keurmerk hebben.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
 

Voor meer informatie, beeldmateriaal en het onderzoeksrapport kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, Hanneke Bos, h.bos@cbd-maarssen.nl 0346-584200 of 06-83575678.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven is de koepelorganisatie en het kenniscentrum van de drogisterijbranche en vertegenwoordigt zowel de zelfstandige drogisten als de filiaalbedrijven. www.drogistensite.nl  / www.erkendspecialistinzelfzorg.nl

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik is gespecialiseerd in het verspreiden van informatie en effectieve oplossingen voor een goed, veilig, betaalbaar en doelmatig medicijngebruik. www.medicijngebruik.nl

 

Download: Checklist voor ouders

Download: Onderzoeksrapport Kinderen & Medicijngebruik