Vraag uit de praktijk: zelftests

“Wij verkopen enkele zelftesten die geen Nederlandse tekst bevatten in de bijsluiter. Hoe zorgen we ervoor dat ook klanten die via zelfscan afrekenen, met een Nederlandse gebruiksaanwijzing de deur uitgaan?” 

Auditor Koert de Ruijter: “Zelftesten hebben alleen nut als ze op de juiste wijze worden gebruikt. De Rijksoverheid geeft aan dat alleen testen met een Nederlandse gebruiksaanwijzing mogen worden verkocht. Alle drogisterijen beschikken over de flyer met een duidelijke, Nederlandse gebruiksaanwijzing. Om te borgen dat klanten de juiste gebruiksaanwijzing krijgen, dien je deze flyer mee te geven aan klanten die een zelftest met buitenlandse teksten koopt. Volgens het protocol moet degene die de kassa bemant, ook een oog houden op de zelfscan kassa. In de praktijk kan dat toezicht door drukte wat minder zijn. Je zou dan tevens op het schap de Nederlandse flyers kunnen leggen zodat de klant die zelf mee kan nemen, of op de verpakking van de zelftesten met een buitenlandse bijsluiter een sticker plaatsen: “Pas op: deze test bevat een buitenlandse bijsluiter. Vraag aan de kassa om de Nederlandse bijsluiter.” Let er ook op dat je bij de fysieke verkoop aan de kassa de risicowaarschuwing meegeeft: ‘Leest u de bijsluiter, laat u zich bij een positief resultaat bij de GGD teststraat testen en ga in quarantaine.’ Let goed op dat je alleen goedgekeurde zelftesten verkoopt. Ze moeten een CE-logo hebben met 4 cijfers. Lees daarover meer via deze link.

“Waarom geven drogisten eigenlijk een risicowaarschuwing bij zelftesten terwijl deze producten elders zo over de toonbank gaan?”  

Koert de Ruijter: “Drogisten geven als Erkend Specialist in Zelfzorg verantwoorde zorg en daar hoort een risicowaarschuwing voor zelftesten bij. Wij hebben als gezondheidsadviseur de kennis om deze verantwoorde zorg te verlenen en worden daardoor als branche ook als betrouwbare partner gezien en als hét adres voor de aanschaf van en advisering over zelftesten. In de praktijk vragen (assistent)drogisten mij geregeld of het ook verstandig is om klanten die een zelfzorggeneesmiddel kopen tegen een klacht die gerelateerd kan zijn aan corona, te wijzen op het gebruik van een zelftest. Je zou bij de verkoop van bijvoorbeeld hoestmiddelen, neussprays of keeltabletten bijvoorbeeld kunnen vragen: “Dit zijn klachten die kunnen duiden op Corona. Het is goed om bij klachten je te testen. Dat mag nu ook met een zelftest.”