Hoeveel weet jij over

Griep

Er bestaan geen medicijnen of zelfzorggeneesmiddelen die de griep genezen. Maar er zijn wel tal van middelen die ongemakken zoals koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoest of een verstopte neus verminderen. Jouw drogist kan persoonlijk advies geven over de verlichting van griepklachten.

Test je kennis!

 

Results

 Goed gedaan!

De score van jouw kennistest is hoger dan gemiddeld. Goed om te weten dat je altijd bij jouw drogist terecht kan voor persoonlijk advies bij griep.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn in jouw situatie of wanneer je beter even naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

  Helaas!

De score van jouw kennistest is lager dan gemiddeld. Vraag je drogist om persoonlijk advies bij griep.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn in jouw situatie of wanneer je beter even naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

#1. Wanneer is griep besmettelijk?

Dit antwoord is helaas niet goed. Griep is besmettelijk 1 dag voordat de eerste verschijnselen optreden tot 5 dagen erna. Vraag Uw Erkend Specialist in Zelfzorg om advies.

#2. Je bent volwassen en gezond. Moet je bij griepklachten naar de huisarts?

Dit antwoord is helaas niet goed. Je hoeft als gezonde volwassene alleen de huisarts te raadplegen als er ernstigere klachten optreden, zoals benauwd worden, veel slijm ophoesten, suf worden of heel weinig drinken en plassen.

#3. Als een kind last heeft van griep en 39°C koorts, moet je dan naar de huisarts?

Helaas, dit antwoord is niet goed. Als koorts (hoger dan 38°C) al 3 dagen of langer aanhoudt, is het advies om de huisarts te raadplegen.

Volgende

#4. Gebruik van Aspirine wordt afgeraden voor kinderen met het griepvirus. Waarom?

Dit antwoord is helaas niet goed. Het gebruik van Aspirine bij virale kinderinfecties verhoogt het risico op het syndroom van Reye. Vraag jouw Erkend Specialist in Zelfzorg om advies.

#5. Wat is de belangrijkste maatregel bij griep?

Helaas, dat is fout…Goede hygiënische maatregelen voorkomen verdere verspreiding en herbesmetting. Verder is het belangrijk om rust te houden, dit hoeft niet per se in bed. Last van hoest? Onderdruk dat dan niet want hoesten houdt de luchtwegen schoon. Bij hinderlijke hoestprikkels kan de Erkend Specialist in Zelfzorg jou een passend middel adviseren. Voorkom dat je lichaam afkoelt als je koorts heeft: kleed je behaaglijk aan.

#6. Hoe lang mag je een neusspray met xylometazoline, zoals Otrivin, gebruiken?

Helaas, niet goed. Een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline mag je niet langer dan 7 dagen gebruiken. Anders kan het neusslijmvlies door gewenning juist geïrriteerd raken. Vraag jouw Erkend Specialist in Zelfzorg om advies.

Volgende

#7. Welk hoestmiddel helpt bij een vervelende hoest waarbij je ook slijm ophoest?

Helaas, verkeerd beantwoord. Een hoest waarbij slijm loskomt mag je niet onderdrukken. Het is een functionele hoest die de longen schoonmaakt. Een slijmoplossend middel helpt het om het slijm te verdunnen. Vraag jouw Erkend Specialist in Zelfzorg om advies.

#8. Als je een middel wilt gebruiken om griepklachten zoals spierpijn, hoofdpijn en koorts te verlichten, wat kun je dan het beste innemen?

Helaas… Paracetamol is de eerste keuze bij griepklachten. Paracetamol is effectief en heeft van alle pijnstillers de minste bijwerkingen. Vraag jouw (assistent)drogist om persoonlijk advies.

#9. Je wil een doosje paracetamol en een doosje Hot Coldrex kopen. De drogist vraagt of beide middelen voor 1 persoon zijn. Waarom?

Helaas! Beide middelen bevatten paracetamol en dan kan er een overdosering ontstaan.  Niet iedereen weet dat en de drogist wil verkeerd gebruik voorkomen.

Voltooien

Alle kennistesten