Verantwoorde zorg, ook online

Keurmerk Zelfzorg Online

In de winkel staat de gecertificeerde drogist als Erkend Specialist in Zelfzorg garant voor verantwoorde zorg.

Om er zeker van te zijn dat de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen online minstens zo deskundig en veilig gebeurt, hebben drogisten het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld.

Er zijn talloze webshops met informatie over gezondheid en producten tegen kleine kwalen. Hoe weet je nu of je bij een betrouwbare site bent beland?

Als je bij webshops met het Keurmerk Zelfzorg Online geneesmiddelen aanschaft, weet je zeker dat je veilige producten koopt en deskundig advies krijgt.

 

 

 

 

Keurmerk Zelfzorg Online aanvragen Online shopper onderschat risico’s pijnstillers
Erkend Specialist

Advies nodig? Ja!

jouw gezondheid

Erkend Specialist

in zelfzorg
Erkend Specialist

Meer over de drogist

verantwoorde zorg

Bestellen bij websites met het keurmerk

Op het moment dat je op een website met het Keurmerk Zelfzorg Online een zelfzorggeneesmiddel bestelt, verschijnt er informatie over het geneesmiddel en het juiste gebruik. Er wordt verteld wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Je kunt niet meer dan drie pakjes van hetzelfde geneesmiddel tegelijk bestellen en er wordt gecontroleerd op leeftijd. Er wordt gelinkt naar vertrouwde sites als Thuisarts.nl om informatie in te winnen over jouw klacht. Net als in de winkel, is er een gediplomeerd drogist beschikbaar voor persoonlijk advies.

Deelnemers aan het Keurmerk Zelfzorg Online, zorgen dat deze informatie en links duidelijk worden weergegeven op hun website :

  • Consumenten kunnen hun oude zelfzorggeneesmiddelen inleveren bij een verzamelpunt voor klein chemisch afval of een apotheker. Spoel ze niet door het toilet! Gebruik deze link.
  • Consumenten kunnen eventuele bijwerkingen van hun zelfzorggeneesmiddelen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Gebruik deze link.

Wie kan aansluiten?

Alle online verkopers van zelfzorggeneesmiddelen kunnen het Keurmerk Zelfzorg Online aanvragen. De drogist heeft zich samen met partners zoals inspectie IGJ, geneesmiddelenautoriteit CBG, kennisinstituut IVM en bijwerkingencentrum Lareb ingespannen voor een deskundige online invulling van verantwoorde zorg. En we hebben het praktisch uitvoerbaar gemaakt voor alle partijen die zelfzorggeneesmiddelen verkopen.

Op dit moment zijn de volgende websites aangesloten bij het Keurmerk Zelfzorg Online:

Andere webshops of supermarkten die zelfzorggeneesmiddelen verkopen, nodigen wij van harte uit om het keurmerk ook aan te vragen. PCO, het certificerend orgaan van het CBD, controleert of de webshops en organisaties aan de eisen voldoen en blijft de kwaliteit monitoren.

Het Keurmerk Zelfzorg Online is nog niet geaccrediteerd door de RvA. We verwachten dit uitvoerige aanvraagtraject in 2022 af te ronden.

Keurmerk Zelfzorg Online aanvragen

Database

Deelnemers krijgen vrij toegang tot het CBD-databestand. Dit bestand op EAN-niveau dekt 100% van het assortiment zelfzorggeneesmiddelen en medische hulpmiddelen van partijen die bij Keurmerk Zelfzorg Online zijn aangesloten.

Het databestand van zelfzorggeneesmiddelen (ook huismerk) is ingedeeld op product-niveau, met een barcode. Alle relevante informatie per geneesmiddel is daaraan gekoppeld, zoals:

• Indicatie & contra-indicatie
Risicowaarschuwingen (door IVM gemaakt en geactualiseerd)
• Wanneer naar de arts/apotheker
De informatie is voor deelnemers met een druk op de knop beschikbaar. Het CBD houdt het bestand actueel, o.a. dankzij directe koppeling met College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) controleert of de juiste consumenteninformatie wordt gegeven.

Test je kennis

Hoeveel weet jij over...

Griep

Ben jij goed op de hoogte? Maak de kennistest Alle kennistesten

Vind jouw drogist

De Erkend Specialist in Zelfzorg in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven