header
Verantwoorde zorg, ook online

Keurmerk Zelfzorg Online

In de winkel met de Groene Plus staat de gecertificeerde drogist als Erkend Specialist in Zelfzorg garant voor verantwoorde zorg bij de verkoop en aflevering van en advisering over zelfzorggeneesmiddelen. Om er zeker van te zijn dat dit proces online minstens zo deskundig en veilig gebeurt, hebben drogisten het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld.

Er zijn talloze webshops met informatie over gezondheid en producten tegen kleine kwalen. Hoe weet je nu of je bij een betrouwbare aanbieder bent beland?

Als je bij webshops met het Keurmerk Zelfzorg Online geneesmiddelen aanschaft, weet je zeker dat je veilige producten koopt en deskundig advies krijgt. De webshops zijn te herkennen aan de Groene Plus.

Keurmerk Zelfzorg Online aanvragen Online shopper onderschat risico’s pijnstillers
Erkend Specialist

Advies nodig? Ja!

jouw gezondheid

Erkend Specialist

in zelfzorg
Erkend Specialist

Meer over de drogist

verantwoorde zorg

Bestellen bij webshops met het keurmerk

Op het moment dat je bij een webshop met het Keurmerk Zelfzorg Online een zelfzorggeneesmiddel bestelt, verschijnt er informatie over het geneesmiddel en het juiste gebruik. Er wordt verteld wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Je kunt niet meer dan drie pakjes van hetzelfde geneesmiddel tegelijk bestellen en er wordt gecontroleerd op leeftijd. Er wordt gelinkt naar vertrouwde sites als Thuisarts.nl om informatie in te winnen over jouw klacht. Net als in de gecertificeerde winkels met de Groene Plus, is er een gediplomeerd drogist beschikbaar voor persoonlijk advies.

Deelnemers aan het Keurmerk Zelfzorg Online, zorgen dat deze informatie en links duidelijk worden weergegeven op hun website:

  • Consumenten kunnen hun oude zelfzorggeneesmiddelen inleveren bij een verzamelpunt voor klein chemisch afval of een apotheker. Spoel ze niet door het toilet! Gebruik deze link.
  • Consumenten kunnen eventuele bijwerkingen van hun zelfzorggeneesmiddelen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Gebruik deze link.

Wie kan aansluiten?

Alle online verkopers van zelfzorggeneesmiddelen kunnen het Keurmerk Zelfzorg Online aanvragen. De drogist heeft zich samen met partners zoals inspectie IGJ, geneesmiddelenautoriteit CBG, kennisinstituut IVM en bijwerkingencentrum Lareb ingespannen voor een deskundige invulling van verantwoorde zorg tijdens de online verkoop en aflevering van en advisering over zelfzorggeneesmiddelen. En we hebben het praktisch uitvoerbaar gemaakt voor alle partijen die online zelfzorggeneesmiddelen verkopen. De consument herkent gecertificeerde webshops aan de Groene Plus.

Op dit moment zijn de volgende webshops aangesloten bij het Keurmerk Zelfzorg Online:

Andere webshops die zelfzorggeneesmiddelen verkopen, nodigen wij van harte uit om het keurmerk ook aan te vragen. PCO, het certificerend orgaan van het CBD, controleert of de online verkoop en aflevering van en advisering over zelfzorggeneesmiddelen van de webshops en organisaties voldoen aan de CBD-richtlijn ‘Verantwoorde zorg bij online verkoop van UAD-geneesmiddelen’ en blijft de kwaliteit monitoren.

Het Keurmerk Zelfzorg Online is sinds 2023 geaccrediteerd door de RvA onder registratienummer C163. Accreditatie door de RvA is een kwaliteitsstempel voor een keurmerk. De consument kan bij een geaccrediteerd keurmerk er vanuit gaan dat een winkel of webshop met de Groene Plus de beloften waarmaakt. 

Keurmerk Zelfzorg Online aanvragen

Database

Deelnemers aan het Keurmerk Zelfzorg Online krijgen toegang tot het CBD-databestand. Dit bestand op EAN-niveau dekt 100% van het assortiment zelfzorggeneesmiddelen en medische hulpmiddelen van partijen die bij Keurmerk Zelfzorg Online zijn aangesloten.

Het databestand van zelfzorggeneesmiddelen (ook huismerk) is ingedeeld op productniveau, met barcode. Het bevat ruim 1.030 producten, waarvan zo’n 20 gezondheidsproducten of medisch hulpmiddellen. Alle relevante informatie per geneesmiddel is daaraan gekoppeld, zoals:

• Indicatie & contra-indicatie
Risicowaarschuwingen (door IVM gemaakt en geactualiseerd)
• Wanneer naar de huisarts
Deelnemers hebben een persoonlijke inlog en ontvangen maandelijks een update. Het CBD houdt dit unieke bestand actueel, o.a. dankzij het samenwerkingsverband met College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) controleert periodiek of de consumenteninformatie voldoet aan het leveren van verantwoorde zorg. 

Test je kennis

Hoeveel weet jij over...

Griep

Ben jij goed op de hoogte? Maak de kennistest Alle kennistesten

Vind jouw drogist

Vind de drogisterij met de Groene Plus in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven