Erkend Specialist in Zelfzorg

Drogisten moeten net als de apotheken verantwoorde zorg leveren. De Geneesmiddelenwet stelt namelijk eisen aan de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen met de UAD-status (Uitsluitend Apotheek of Drogist).

De drogist verkoopt 80% van alle zelfzorggeneesmiddelen. We geven ook ongeveer 68 miljoen zelfzorgadviezen per jaar en zijn met onze persoonlijke advisering een grote schakel in de voorlichting over gezondheid.

Omdat wij onze zorgtaak series nemen, hebben we de keurmerken Erkend Specialist in Zelfzorg en het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld.

 

 

 

 

 

 

 

Keurmerk aanvragen Vind jouw drogist!

Vraag nu aan

keurmerk aanvragen
Erkend Specialist

Meer over de drogist

verantwoorde zorg

Keurmerk Zelfzorg online

veilige webshops

Deskundig en veilig

Met het certificaat Erkend Specialist in Zelfzorg en de Groene Plus laten drogisten zien dat de winkel voldoet aan alle eisen voor verantwoorde zorg volgens de Geneesmiddelenwet. Jij hebt de zekerheid dat je hier deskundig, actueel en persoonlijk advies krijgt.

Voor ons keurmerk worden alleen diploma’s erkend van instanties die zijn aangewezen door het ministerie van VWS zijn  en voldoen aan de ‘Beleidsregels voor aanwijzing van exameninstanties’. De diploma’s van Stichting Pharmacon zijn toereikend.

Ruim 80% van alle drogisterijen is gecertificeerd en zijn te herkennen aan de Groene Plus. We gaan voor 100%, zodat elke drogisterijwinkel dezelfde verantwoorde zorg verleent.

Vereisten voor certificatie

De verkoop van zelfzorggeneesmiddelen mag volgens de Geneesmiddelenwet alleen gebeuren onder toezicht van een gediplomeerd drogist, die minstens 32 uur per week fysiek aanwezig is. Alleen gekwalificeerde (assistent)drogisten mogen advies geven over zelfzorggeneesmiddelen.

Waarborgeisen

Waarborgeisen, versie 12 d.d. augustus 2023. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie staan in dit document aangegegeven .

Bij de advisering wordt gebruik gemaakt van de Drogisten Zelfzorgstandaarden en de WASA-vragen. En (assistent)drogisten volgen jaarlijks nascholing om hun vakkennis op peil te houden. In de winkel zijn er altijd medewerkers in de buurt van het zelfzorgschap. De (assistent)drogist draagt een badge en er hangt een tekst ‘Advies? Vraag het de (assistent)drogist!’

We vragen bij het afrekenen altijd of mensen behoefte hebben aan informatie en geven bij sommige middelen altijd een risicowaarschuwing. Zo kunnen we checken iemand advies wenst en maken we duidelijk dat het om geneesmiddelen gaat die veilig gebruikt moeten worden.

 

Uit de praktijk

EtosApeldoorn
"Een vrouw rekent in mijn winkel een middel tegen wratten af. Ik vraag of zij nog informatie wenst en ze zegt dat het voor een plekje in haar gezicht is. Ik bekijk het plekje ongemerkt en zie dat het geen wratje is. Ik raad aan om even langs de huisarts te gaan en het middel niet te gebruiken. Het plekje bleek huidkanker te zijn en mevrouw krijgt de juiste zorg."
DA drogisterijWinterswijk
"Een moeder kwam steeds terug in de winkel voor een product tegen keelpijn voor haar dochter. Ik adviseerde een arts te bezoeken want keelpijn hoort niet herhaaldelijk voor te komen. De dochter bleek Pfeiffer te hebben en kreeg bij de arts de juiste zorg."
KruidvatMaastricht
"Er kwam een echtpaar in de winkel voor pijnstillers en brandwondenzalf. Bij brandwonden vragen wij altijd door. Vooral in combinatie met pijnstillers. Hun kindje bleek flinke brandwonden te hebben door kokend water. Ik belde direct de huisartsenpost en het kindje heeft uiteindelijk de juiste zorg gekregen."
Meer praktijkverhalen

Test je kennis

Hoeveel weet jij over...

Maagklachten

Ben jij goed op de hoogte? Kennistest maagklachten Alle kennistesten

Vind jouw drogist

Vind de drogisterij met de Groene Plus in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven