In de winkel en online

Onze keurmerken

Zelfzorggeneesmiddelen zijn veilig bij juist gebruik, maar verkeerd gebruik kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Bij een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg of een website met het Keurmerk Zelfzorg Online, beiden herkenbaar aan de Groene Plus, weet je zeker dat je veilige zelfzorggeneesmiddelen koopt en deskundig advies krijgt.

CBD ontwikkelde deze keurmerken samen met de branche en andere stakeholders zoals overheid en zorgverleners. Elke onderneming die zelfzorggeneesmiddelen verkoopt, kan certificatie aanvragen en uiteindelijk de keurmerken en de Groene Plus dragen.

Certificering is hét middel om aan de consument en de overheid te laten zien dat het goed zit met de kwaliteit in de winkel of webshop. En een ‘verantwoorde’ methode om winkelprocessen af te stemmen op de klantbehoefte.

 

Keurmerk aanvragen? Vind jouw drogist!

Certificering

het keurmerk
header
Erkend Specialist

Vraag nu aan

keurmerk aanvragen

Verantwoorde zorg

ook online

Verantwoorde zorg

De Geneesmiddelenwet stelt eisen aan de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen: verkopers moeten net als apotheken verantwoorde zorg leveren. Die taak nemen we serieus. We geven jaarlijks ca 68 miljoen zelfzorgadviezen en zijn een grote schakel in de voorlichting over gezondheid. Dat mag iedereen weten, vandaar dat alle gecertificeerde drogisterijen en webshops te herkennen zijn aan de Groene Plus.

Om goed invulling te geven aan deze wet, heeft de drogist op grond van de Nederlandse Drogistennorm de keurmerken Erkend Specialist in Zelfzorg en het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld (beiden geaccrediteerd en vermeld op www.rva.nl).

Drogistennorm

Test je kennis

Hoeveel weet jij over...

Kinderen en zelfzorg?

Ben jij goed op de hoogte? Maak de kennistest Alle kennistesten

Uit de praktijk

EtosApeldoorn
"Mijn klant vraagt om producten die energie geven. Ik vraag door en het blijkt voor haar 4-jarige dochter bestemd. Het meisje heeft meer klachten en ik adviseer om direct een dokter te bezoeken. Haar klachten, zoals vreemd ruikende urine, kunnen wijzen op uitdroging of erger."
KruidvatVarsseveld
"Een ouder echtpaar kocht regelmatig een middel met loperamide. Ik gaf elke keer de risicowaarschuwing: 'Diarree zorgt ervoor dat u eerder uitdroogt. Let u erop dat u voldoende drinkt?' Het echtpaar vertelde me later dat mijn waarschuwingen hebben gewerkt. Ze zijn naar de huisarts gegaan voor overleg."
KruidvatChaam
"Een dame bezocht onze winkel vanwege haar kriebelhoest. Na een gesprek, waarbij we de juiste vragen stelden, adviseerden we haar om noscapine te gebruiken. Ze vertrouwde ons advies helaas niet. Twee dagen later kwam de dame echter terug omdat de dokter haar had aangeraden om bij ons noscapine te kopen. Ze heeft haar excuses aangeboden en vol lof verteld hoeveel vertrouwen ze nu in de drogist heeft."
Meer praktijkverhalen

Vind jouw drogist

Vind de drogisterij met de Groene Plus in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven