Hoeveel weet jij over

Zelfzorg & kinderen

Welke pijnstiller mag jouw kind hebben? Hoeveel dagen mag je neusspray achter elkaar gebruiken? Waar moet je op letten bij kinderen met diarree en wanneer ga je naar de huisarts?

 

Test je kennis!

 

Results

 Goed gedaan!

De score van jouw kennistest is hoger dan gemiddeld. Jij gaat vast goed om met zelfzorggeneesmiddelen voor kinderen. Goed om te weten dat jouw drogist graag meedenkt voor een persoonlijk advies.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn in jouw situatie of wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

  Helaas!

De score van jouw kennistest is lager dan gemiddeld. Vraag jouw drogist om persoonlijk advies over zelfzorggeneesmiddelen bij kinderen.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn in jouw situatie of wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

#1. Jouw kind heeft pijn of koorts en je hebt geen kinder-paracetamol in huis. Is een halve paracetamol voor volwassenen ook goed?

Nee, helaas. Paracetamol is wel de beste keuze, maar bij kinderen hangt de dosering af van de leeftijd en het gewicht. Als je een halve tablet voor volwassenen gebruikt, loop je het risico dat de hoeveelheid paracetamol niet gelijk is verdeeld over de helften. Voor jonge kinderen kan een hogere hoeveelheid paracetamol schadelijk zijn. Kies voor kinderen tot 6 jaar voor (zet)pillen van 250 mg paracetamol en lees in de bijsluiter hoe vaak je dit kunt geven.

#2. Waar moet je goed op letten als jouw kind diarree heeft?

Helaas, niet goed. Kinderen (vooral onder de twee jaar) en ouderen lopen een groter risico op uitdroging bij diarree. Laat jouw kindje veel drinken. Geeft je kindje ook over? Zorg dan dat je om het uur 2 eetlepels limonade of water geeft. Gebruik van het product ORS gaat uitdroging ook tegen.

#3. Als een kind last heeft van griep en 39°C koorts, moet je dan naar de huisarts?

Helaas, dit antwoord is niet goed. Als koorts (hoger dan 38°C) al 3 dagen of langer aanhoudt, is het advies om de huisarts te raadplegen.

Volgende

#4. Gebruik van Aspirine wordt afgeraden voor kinderen met het griepvirus. Waarom?

Dit antwoord is helaas niet goed. Het gebruik van Aspirine bij virale kinderinfecties verhoogt het risico op het syndroom van Reye. Vraag jouw Erkend Specialist in Zelfzorg om advies.

#5. Op sommige zonnebrandmiddelen (voor kinderen) staat ‘waterproof’. Wat wordt daarmee bedoeld?

Helaas! Wettelijk mag er alleen ‘waterproof’ staan op producten staan die na 40 minuten zwemmen nog steeds beschermen volgens de SPF (beschermingsfactor). Je kunt dus niet na één keer insmeren, de hele dag in en uit het zwembad springen. Ook bij het afdrogen verwijder je een deel van de crème. Smeer je kind of jezelf dan ook iedere 2 uur in. Jouw drogist weet welke SPF het beste geschikt is.

#6. Tabletten met 12,5 mg diclofenac zijn geschikt voor de leeftijd vanaf...

Fout… de minimum leeftijd voor pijnstillers met diclofenac is 14 jaar.

#7. Last van muggen? Een middel met DEET is het meest effectief. Vooral als je naar een tropisch gebied met malariamuggen gaat. Hoeveel procent DEET wordt geadviseerd bij kinderen van 2 t/m 12 jaar?

Jouw antwoord is niet goed. Kinderen mogen maximaal 20% DEET gebruiken. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Voltooien

Vind jouw drogist

Vind de drogisterij met de Groene Plus in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven