Hoeveel weet jij over

Maagklachten

Een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur: één op de vier mensen heeft weleens last van maagklachten. Een juiste aanpak is belangrijk om de klachten te verhelpen en erger te voorkomen. Jouw drogist geeft graag een persoonlijk advies.

 

Test je kennis!

 

Results

 Goed gedaan!

De score van jouw kennistest is hoger dan gemiddeld. Toch is het goed om te weten dat je jouw drogist om persoonlijk advies kunt vragen.

Jouw drogist weet welke maagmiddelen geschikt zijn voor jouw situatie of wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

  Helaas!

De score van jouw kennistest is lager dan gemiddeld. Vraag jouw drogist om persoonlijk advies bij maagklachten.

Jouw drogist weet welke middelen geschikt zijn in jouw situatie of wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

#1. Sommige maagmiddelen kunnen invloed hebben op de werking van andere geneesmiddelen.

Je antwoord is fout. Sommige maagmiddelen zorgen er inderdaad voor dat andere geneesmiddelen minder of anders werken. Vraag je drogist om advies.

#2. Maagklachten is een veelvoorkomende bijwerking bij gebruik van:

Nee helaas, NSAID’s kunnen maagklachten veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

#3. Het maagmiddel van de drogist helpt niet genoeg tegen je maagklachten. Na hoeveel tijd moet je contact opnemen met de huisarts?

Dat is niet goed. Als een maagmiddel van de drogist na 2 tot 4 weken nog niet werkt, moet je contact opnemen met de huisarts.

#4. Welke maagklacht komt veel voor tijdens vakantie?

Helaas! Reflux-klachten komen het meest voor. Denk aan opboeren, brandend maagzuur of pijn achter het borstbeen. Maagzuur stroomt dan terug in de slokdarm. Vooral na het eten, bij bukken, liggen of druk in de buik. De grootste boosdoener tijdens vakantie is gekruid, pittig of vet eten. Vraag jouw drogist welke maagtabletten je het beste mee kunt nemen op reis.

Volgende

#5. Je hebt vooral last van brandend maagzuur na het eten. Welk maagmiddel is het meest geschikt?

Helaas. Als je last hebt van brandend maagzuur direct na het eten, kun je het beste een middel dat maagzuur bindt gebruiken.

#6. Je hebt last van een maagzweer. Kun je ontstekingsremmende pijnstillers blijven gebruiken?

Helaas! Je kunt bij een maagzweer alleen ontstekingsremmende pijnstillers blijven gebruiken na overleg met de huisarts. De arts kan ook middelen adviseren die het teveel aan maagzuur neutraliseren.

#7. Kunnen alle maagmiddelen bij de drogist worden gebruikt bij zwangerschap?

Nee, niet alle maagmiddelen bij de drogist zijn geschikt bij zwangerschap. Ben je zwanger? Laat je dan adviseren door de Erkend Specialist bij de aanschaf van maagmiddelen.

Voltooien

Alle kennistesten