Hoeveel weet jij over

Pijnstillers

Welke pijnstiller is het meest geschikt voor mijn klacht? En hoeveel mag ik er eigenlijk maximaal innemen? Kom je er niet uit bij jouw keuze voor een pijnstiller? Aarzel dan niet en vraag jouw drogist om advies.

 

Test je kennis!

 

Results

 Goed gedaan!

De score van jouw kennistest is hoger dan gemiddeld. Jij gaat vast goed om met pijnstillers. Goed om te weten dat jouw drogist graag meedenkt voor een persoonlijk advies.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn voor jouw situatie en wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

  Helaas!

De score van jouw kennistest is lager dan gemiddeld. Vraag jouw drogist om persoonlijk advies over pijnstillers.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn in jouw situatie of wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

#1. Hoeveel paracetamol 500mg mag een volwassene per dag nemen?

Helaas. Het goede antwoord is 6 paracetamol van 500mg per dag.

#2. Maagklachten is een veelvoorkomende bijwerking bij gebruik van:

Nee helaas, NSAID’s kunnen maagklachten veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

#3. Jouw dochter van 16 jaar heeft last van menstruatiepijn. Welke pijnstiller kan jij het beste geven?

Helaas, niet goed. Menstruatiepijn gaat samen met krampen. Een NSAID heeft dan meer effect dan paracetamol. Aleve Select werkt goed bij menstruatiepijn en mag gebruikt worden vanaf 12 jaar.

Volgende

#4. Gebruik van Aspirine wordt afgeraden voor kinderen met het griepvirus. Waarom?

Dit antwoord is helaas niet goed. Het gebruik van Aspirine bij virale kinderinfecties verhoogt het risico op het syndroom van Reye. Vraag jouw Erkend Specialist in Zelfzorg om advies.

#5. Tabletten met 12,5 mg diclofenac zijn geschikt voor de leeftijd vanaf...

Fout… de minimum leeftijd voor pijnstillers met diclofenac is 14 jaar.

#6. Na het trekken van je tand of kies is een sterke pijnstiller prettig. Wat is het meest geschikt?

Helaas, dat is fout! Het trekken van een tand of kies geeft een ontstekingsreactie, dus dan is paracetamol niet de eerste keuze. Een NSAID zoals naproxen is effectiever, maar ook bloedverdunnend. Ibuprofen heeft de minst bloedverdunnende werking en is daarom het meest geschikt.

Volgende

#7. Voordat je een avond gaat stappen, neem je twee paracetamol 500 mg. Voorkom je zo een kater?

Pas op met alcohol bij pijnstillers! Pinex paracetamol niet gebruiken met alcohol, dat kan kan leiden tot leverbeschadiging. Niet iedere pijnstiller mag gebruikt worden in combinatie met alcohol. Meer weten? Vraag het uw Erkend Specialist in de Zelfzorg.

#8. Gisteren heb je flink geklust in huis en vandaag heb je last van je rug. Wat doe je?

Nee, helaas. Rugpijn veroorzaakt door overbelasting van de spieren kan prima behandeld worden met middelen van de drogist. Blijf bewegen, zonder te belasten. Let op een goede lichaamshouding en probeer zwaar tillen te vermijden.

#9. Je wilt bij de drogist 10 verpakkingen paracetamol van 20 stuks afrekenen. Wat zal een Erkend Specialist in Zelfzorg doen?

Helaas. Een Erkend Specialist in Zelfzorg heeft aandacht voor jouw veiligheid. Grote hoeveelheden zelfzorggeneesmiddelen vragen om goede begeleiding om misbruik en verkeerd gebruik tegen te gaan. Het gebruik van pijnstillers is niet zonder risico.

Volgende

#10. Je gebruikt meer dan 15 dagen per maand paracetamol. Wat is het risico?

Helaas, niet goed. Bij gebruik van pijnstillers gedurende 15 dagen per maand of meer kan pijnstillerafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Vraag je drogist om advies.

#11. Je bent zwanger. Welke pijnstiller kun je het beste gebruiken?

Paracetamol is ook bij zwagerschap de eerste keus. Als dat niet helpt, kun je in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap kortdurend een NSAID gebruiken. Overleg met jouw arts.

Voltooien

 

Alle kennistesten