Drogist Anita de la Paz (Trekpleister Hilversum) Beste Zelfzorgadviseur 2024

geplaatst op: 19 juni 2024

Anita de la Paz van Trekpleister aan De Meent in Hilversum is verkozen tot de Beste Zelfzorgadviseur van Nederland. Zij ontving op 18 juni de Award uit handen van juryvoorzitter Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg. 

Met de verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur laat de drogisterijbranche zien welke kennis en kunde de medewerkers in de drogisterij in huis hebben. Dit jaar streden de beste (assistent)drogisten van DA, Etos, Kruidvat en Trekpleister om de titel. “We zijn concurrenten, maar ook vakbroeders en als we samenwerken, kunnen we heel veel bereiken”, zo opende Ed van de Weerd, voorzitter van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, de uitreiking in CitySense Utrecht, gepresenteerd door Sabine van Diemen. Hij doelt daarmee op de publiekscampagne met de Groene Plus, waarmee alle drogisterijen samen aan de consument laten weten dat zij voor het juiste product plus een deskundig advies over zelfzorg, bij de gecertificeerde drogist terechtkunnen. “De drogist is redelijk bescheiden, maar we moeten eigenlijk van de daken schreeuwen hoeveel kennis we over gezondheid en in huis hebben. Op het gebied van kleine kwalen kan de drogisterij de drukbezette huisarts ontlasten en dat willen we aan elke Nederlander duidelijk maken. Met deze verkiezing vieren we het mooie beroep van drogist, die 64 miljoen gezondheidsadviezen per jaar geeft en Nederland helpt om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven.”

Passende zorg

“De huisarts en apotheker zouden veel meer samen moeten werken met de drogist”, zegt Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg aan het Radboudumc en juryvoorzitter van de verkiezing. “1 op de 6 bezoeken aan de huisarts gaat over kleine kwalen en die kunnen prima met behulp van een drogist worden opgelost. Daar valt nog een groot gebied te winnen en het is goed dat de drogisterijbranche gezamenlijk laat weten welke kennis en kunde ze in huis hebben. De beweging naar meer zelfzorg en de ’nuldelijn’ hoort naadloos bij Passende Zorg. Bij mijn oratie in januari 2024 heb ik benadrukt dat wij allemaal, als burgers van Nederland, beter moeten nadenken over passende zorg gezien het hoogoplopende arbeidsmarkttekort in de zorg. Ik ben onder de indruk geraakt van de bevlogenheid, passie en kennis van de vakmensen in de drogisterijbranche en was dan ook vereerd om de rol van juryvoorzitter over te nemen van Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.”

Deskundig en persoonlijk advies

Bij gecertificeerde drogisterijen en webshops met de Groene Plus is de consument verzekerd van het juiste product PLUS deskundig advies over zelfzorg. De (assistent)drogisten van drogisterijwinkels met de Groene Plus hebben een gedegen opleiding achter de rug en volgen elk jaar nascholing om de consument het beste, persoonlijke advies te kunnen geven. Om de Beste Zelfzorgadviseur van de meer dan 8.000 goed geschoolde (assistent)drogisten te worden, voltooien de finalisten digitale kennistoetsen en krijgen ze een mysteryshopper op bezoek. Op 22 mei gingen de vier beste zelfzorgadviseurs in gesprek met de jury o.l.v. voorzitter en hoogleraar Passende Zorg, Tijn Kool.

Anita de la Paz kwam na alle rondes als winnaar uit de bus. De overige finalisten waren: Rika van Westerveld van DA Mooi Parfumerie van Zessen in Alblasserdam, Margreet van Baak van Etos Adelaarslaan in Apeldoorn en Mark van Weenum van Kruidvat Westermarkt in Tilburg. De vier finalisten wisten de jury te overtuigen van hun vakmanschap tijdens de jurygesprekken. Volgens de juryrapporten is Rika van Westerveld een echte groeidiamant in haar vak die op een vriendelijke manier advies geeft en de juiste vragen stelt om tot een goed advies te komen. Margreet van Baak is een drogist in hart en nieren die meedenkt met haar klanten en goed naar hen luistert en de jury is overtuigd van haar vakmanschap en deskundigheid. Mark van Weenum is volgens het rapport een echte vakman die theoretisch goed onderlegd is en goed op de hoogte is van alle actualiteiten. 

Het beste zelfzorgadvies

Winnaar Anita de la Paz van Trekpleister behaalde voor alle rondes maar liefst een 8,8 en scoorde vooral heel hoog tijdens het onderzoek met de mysteryshopper. Ze stelt volgens het juryrapport de juiste vragen en vraagt ook goed door om haar klanten van het beste zelfzorgadvies te voorzien. Anita is heel alert op risicosituaties en weet wanneer iemand beter even een huisarts kan raadplegen. Ze denkt graag met haar klanten mee en geeft ook leefstijltips mee waarmee klachten in het vervolg voorkomen kunnen worden. Volgens de jury is de consument bij een zelfzorgadviseur als Anita in goede handen als het om zijn gezondheid gaat. Anita was enorm vereerd dat haar inspanningen op deze manier beloond worden en zal de drogisterijbranche een jaar lang als ambassadeur vertegenwoordigen. Monique Huiberts, de winnaar van vorig jaar overhandigde symbolisch haar titel en wenste Anita heel veel succes en plezier met de rol van ambassadeur, een rol die Monique het afgelopen jaar met verve heeft vervuld.

Fotografie: Jan Buteijn – Butino.nl (klik op de foto om te vergroten)