Drogist Josine Hageman (Kruidvat) Beste Zelfzorgadviseur 2022

geplaatst op: 7 april 2022

Josine Hageman van Kruidvat ’s-Heerenberg is verkozen tot Beste Zelfzorgadviseur van Nederland 2022. Zij ontving gisteren de award uit handen van presentatrice Tanja Jess en IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel.

De verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur zet de drogist die haar klanten het beste adviseert over gezondheid en het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen in het zonnetje. Kennis en deskundig advies staan centraal, want goed advies bij zelfzorg is belangrijk. Alle drogisten samen geven maar liefst 64 miljoen gezondheidsadviezen per jaar en helpen Nederland daarmee zo gezond en vitaal mogelijk te blijven.

Fan van de drogist

Onder luid gejuich van haar collega’s kreeg drogist Josine Hageman gisteravond tijdens de feestelijke finale in Innstyle te Maarssen haar award uitgereikt door presentatrice Tanja Jess, die zelf ook groot fan is van de drogist. Alle (assistent)drogisten kunnen jaarlijks meedingen naar de titel Beste Zelfzorgadviseur. De kandidaten maken toetsen over zelfzorggeneesmiddelen en krijgen een mystery shopper op bezoek. Als laatste verschijnen de finalisten voor de vakjury onder leiding van Ruud Coolen van Brakel, directeur van het instituut Verantwoord Medicijngebruik: “In het kader van veilig medicijngebruik is de drogist een belangrijke beroepsgroep. Jammer dat er vanuit de overheid weer wordt geknabbeld aan de status van de drogist. Middels een wetswijziging wil Den Haag weer advisering door enkel en alleen een IPad in de winkel toestaan. Dat komt de volksgezondheid niet ten goede.”

Josine kwam na alle rondes als winnaar uit de bus. De overige finalisten waren zelfstandig drogist Marre Bax, Jeanet Lens van Trekpleister, Ingrid Mulder van Etos en Monique Huiberts van DA. Monique is echt een parel in haar vak en bij haar draait alles om de gezondheid van haar klanten. Ingrid is goed op de hoogte van de theorie en het is terecht dat haar klanten vertrouwen hebben in haar sterke advies. Marre is een enorme vakvrouw die met haar vrolijkheid en kennis veel vaste klanten helpt en Jeanet heeft echt een klantgerichte houding waarbij ze goed doorvraagt.

Ambassadeur

Josine geeft volgens het juryrapport niet alleen het juiste advies over geneesmiddelen en kleine kwalen, maar ze geeft haar klanten ook spontaan leefstijltips en weet wanneer ze iemand moet doorverwijzen naar de huisarts. “Als drogist draag ik graag mijn steentje bij aan de gezondheid van mijn klanten. Het is geweldig dat ik daarmee in de prijzen ben gevallen en een jaar lang als ambassadeur dit mooie beroep mag vertegenwoordigen”, zegt Josine die een reischeque twv 1.250 euro in de wacht sleepte..

Over de verkiezing

De verkiezing Beste Zelfzorgadviseur is door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in het leven geroepen om het belang van een deskundig advies bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen te onderstrepen. Een geneesmiddel kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor volwassenen, maar niet voor kinderen. Er zijn ook geneesmiddelen die niet langer dan een aantal dagen achter elkaar gebruikt mogen worden, of bijwerkingen hebben zoals maagpijn of duizeligheid. Daarom staat de drogist met een persoonlijk en deskundig advies klaar voor de consument, we vragen altijd of je advies wenst en geven als dat nodig is een risicowaarschuwing.

De uitzending en de foto’s zijn binnenkort beschikbaar op deze site.

Heb jij genoten van de uitreiking en wil je volgend jaar ook kans maken op de eretitel en mooie prijzen? Geef je dan hier op voor de verkiezing Beste Zefzorgadviseur 2023!  

Fotografie: Jean Carlo Nunes dos Anjos