Drogist klaar voor positie van zorgpartner

geplaatst op: 25 maart 2021

88 procent van de 300 kijkers tijdens uitreiking Care Awards en de Verkiezing Beste Zelfzorgadviseur vindt dat de drogisterijsector klaar is voor positionering als betrouwbare zorgpartner. Dat was uitslag van de peiling tijdens de live-uitzending op 11 maart. Ed van de Weerd, voorzitter van drogistenorganisatie CBD, toonde zich verheugd. “Tijdens de coronacrisis heeft de overheid de drogist erkend als een vitale beroepsgroep en de drogisterijen mochten open blijven omdat het essentiële winkels zijn. Drogisten nemen de zorgtaak serieus, geven verantwoorde zorg en krijgen daarvoor waardering van de klant.”

Jaarlijks geven drogisten ruim 64 miljoen persoonlijke gezondheidsadviezen. Drogisten leveren zo een bijdrage aan het gezond houden van de maatschappij, het ontlasten van de zorg en het verlagen van de zorgkosten. “Zes procent van de consulten bij huisartsen gaat nu over zelfzorgklachten en kunnen ook door drogisten worden opgelost.” Zo krijgen huisartsen meer tijd voor het verlenen van complexere zorg.

Van de Weerd merkt de waardering die de sector én de (assistent)drogisten in de praktijk krijgen. Om die betrouwbare zorgpartner voor zorgverleners, overheid en zorgverzekeraars te kunnen zijn, is het belangrijk dat drogisten gecertificeerd zijn. Nu ligt de certificeringgraad in de sector op ruim 80 procent. “Klanten moeten ervan uit kunnen gaan dat drogisten gecertificeerd zijn, verantwoorde zorg leveren en een risicowaarschuwing geven.”