Goed advies over bijwerkingen van fyto-oestrogenen

geplaatst op: 5 september 2023

Onlangs zijn analyses uitgevoerd op meldingen over fyto-oestrogenen bij Bijwerkingencentrum Lareb en de wereldwijde bijwerkingendatabank VigiBase. Voedingssupplementen met fyto-oestrogenen worden onder andere gebruikt om overgangsklachten bij vrouwen te verlichten. Fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, zijn stoffen die de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. Deze stoffen komen voor in verschillende planten zoals zilverkaars, hop en soja.

Bijwerkingen onderbelicht

Hoewel producten met een fyto-oestrogene werking veel worden gebruikt en onder meer via de drogisterij worden verkocht, blijven de bijwerkingen vaak onderbelicht. Omdat deze producten zonder recept te krijgen zijn, hebben gebruikers vaak onterecht het idee dat ze geen bijwerkingen veroorzaken.

Gemelde bijwerkingen

In de Lareb-database met in totaal 67 meldingen tussen 1999 en 2022 van bijwerkingen op deze producten, gingen de meeste meldingen over zilverkaars (47,8%), hop (32,8%) en sojaboon (22,4%). In de VigiBase-database met in totaal 21.944 meldingen, betrof het sojaboon (71,4%), zilverkaars (11,6%) en Monnikspeper (6,4%). De gemelde bijwerkingen gaan over maag-darm klachten, huidklachten en klachten als vaginaal bloedverlies en opgezette borsten.

Goed advies belangrijk

Het is goed als (assistent)drogisten hun klanten voorafgaand aan de verkoop informeren over de mogelijke bijwerkingen van fyto-oestrogenen. Het verstrekken van goede informatie over ongewenste bijwerkingen kan consumenten helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van deze supplementen.

Mochten klanten bijwerkingen ervaren, wijs hen dan op de mogelijkheid om deze te melden op mijnbijwerking.nl.