Hartpatiënten hebben risico op hartkloppingen bij gebruik omega-3-vetzuren

geplaatst op: 30 november 2023

Patiënten met hart- en vaatziekten die omega-3-vetzuren gebruiken hebben een verhoogd risico op een onregelmatige en snelle hartslag. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Bijwerkingencentrum Lareb ontving ook meldingen van hartkloppingen bij gebruik van geneesmiddelen of supplementen met omega-3. 

Het risico voor patiënten met hart- en vaatziekte kwam naar voren in verschillende onderzoeken waaraan in totaal meer dan 80.000 patiënten deelnamen. Het risico bleek het hoogst bij een dosering van 4 gram per dag.   Omega-3-vetzuren zijn in Nederland goedgekeurd als geneesmiddel onder de merknamen Omacor en Vazkepa en  bij de drogist als voedingssupplement te koop.

Meldingen bij Lareb

Bijwerkingencentrum Lareb ontving in totaal vier meldingen van hartritmestoornissen en/of hartkloppingen bij gebruik van omega-3-vetzuren. Bij drie meldingen ging het om het gebruik van voedingssupplementen, de vierde betrof een geneesmiddel. Alle vier patiënten herstelden van de klachten na stoppen met het gebruik van omega-3-vetzuren. Bij drie meldingen gebruikten patiënten ook andere geneesmiddelen of voedingssupplementen die dezelfde klachten kunnen veroorzaken. Het is daarom niet zeker of omega-3-vetzuur hiervan de oorzaak was.

Veiligheid supplementen met omega-3

In Nederland mogen voedingssupplementen omega-3 vetzuren bevatten en ze zijn vrij verkrijgbaar. Voedingssupplementen zijn bedoeld om de goede gezondheid te ondersteunen. Volgens De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn hoeveelheden tot 5 gram (5.000 milligram) omega-3 per dag veilig voor de algemene bevolking, aldus NPN. In voedingssupplementen zijn de gebruikte doses doorgaans lager, tussen 350 en 1.500 mg. De aanbevolen dagelijkse dosering varieert voor specifieke doelgroepen. Klik hier voor meer informatie. Het gebruik van omega-3 supplementen is in het algemeen veilig als je je houdt aan de gebruiksaanwijzing en aanbevolen dosering. Als je hartkloppingen ervaart en hoog gedoseerde omega-3 supplementen gebruikt, raadpleeg dan je (huis)arts voor passend advies.

Overleg met arts

Artsen schrijven omega-3-vetzuren voor aan patiënten die te veel vet in hun bloed hebben. Het CBG adviseert geneesmiddelen met omega-3-vetzuren alleen voor te schrijven als er geen andere behandeling mogelijk is.  Mocht een iemand een bijwerking ervaren van supplementen met omega-3-vetzuren, dan kunnen zij ook contact opnemen met een arts en de bijwerking melden op mijnbijwerking.nl.