Het beste advies bij schurft

geplaatst op: 15 september 2022

Schurft blijft rondgaan. In de drogisterijen houdt de vraag naar antischurftmiddelen aan en ook bij huisartsen melden zich regelmatig patiënten met schurft, met  name in de grote studentensteden.

Wat is schurft?

Schurft (medische benaming: scabiës) is een aandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Het diertje graaft gangen in de huid en legt daar eitjes. Dit veroorzaakt jeuk en een ontstekingsreactie. Schurft krijg je door intensief huid-op-huidcontact met iemand die schurft heeft. Maar ook door het dragen van de kleding van een ander of door te slapen op lakens of kussensloop die niet verschoond zijn. Schurftmijten verspreiden zich gemakkelijk en snel.

Symptomen 

Schurft geeft veel jeuk. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen en geeft vooral last als het warm is en ’s nachts. Het kan zoveel jeuk geven dat je ’s nachts niet meer kunt slapen. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten. Soms zijn de gangetjes die de mijt in de huid heeft gegraven als rode streepjes zichtbaar. 

Bestrijding en advies

Schurft op het lichaam kan worden behandeld met Loxazol crème met de werkzame stof Permethrine. Dit is een zelfzorggeneesmiddel met UAD-status. De crème moet voor het slapen gaan worden aangebracht over het gehele lichaam en moet 8 tot 10 uur intrekken. De volgende ochtend moet de crème worden afgedoucht. Na 14 dagen de behandeling herhalen.

Om herbesmetting te voorkomen, moeten personen in de directe omgeving van degene die schurft heeft of waarmee deze persoon huid-op-huid contact heeft gehad, zich gelijktijdig behandelen. Ook als zij nog geen klachten hebben. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het namelijk 2 tot 6 weken voordat verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting treedt de jeuk al na een paar dagen op. Let op: bij kinderen onder de 18 jaar is het advies eerst de huisarts te raadplegen.

Resistentie?    

RIVM geeft aan dat niet is aangetoond dat er een schurftmijtmutatie is die minder gevoelig is voor medicijnen. De GGD’s en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie laten hier ook onderzoek naar doen. De verwachting is dat schurft net als hoofdluis en voetschimmel niet meer uit Nederland verdwijnt.

Meer weten? Kijk op www.rivm.nl/scabies,hier is ook een informatiefilm te zien