Hitteplan: waar kun je als (assistent)drogist op letten?  

geplaatst op: 11 augustus 2022

Het RIVM heeft sinds woensdag 10 augustus 2022 het Nationale Hitteplan geactiveerd. Dit geldt voor alle provincies en houdt waarschijnlijk aan tot na het weekend. Het hitteplan adviseert om voldoende te drinken, de hitte buitenshuis te houden en niet te veel te bewegen tijdens de warmste uren. Wat kun jij als drogisterijmedewerker je klanten verder meegeven om gezondheidsproblemen door de hitte te voorkomen?

Let met deze hitte vooral op kwetsbare groepen zoals ouderen of jonge kinderen. Maar als het enkele dagen tropisch is, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of uitputting. Buiten de geldende regels uit het hitteplan, is het goed om bij de aankoop van bepaalde producten een extra advies mee te geven:

  • Laxeermiddelen en diarreeremmers: het gebruik van laxeermiddelen bij verstopping kan leiden tot onttrekking van vocht en zouten, waardoor er eerder kans is op uitdroging en afname van zweten. Als iemand last heeft van diarree, verliest hij vocht, suikers en zouten. Samen met extra verlies van vocht door hitte vergroot dit de kans op uitdroging. Vooral ouderen en jonge kinderen zijn hier gevoelig voor. Let er dus extra op dat je de klant adviseert om goed en extra water te blijven drinken en af en toe een bouillon te drinken. Aanvullend kun je adviseren om een ORS te gebruiken.
  • NSAID’s: NSAID’s kunnen invloed hebben op de nierfunctie en de temperatuurregeling van het lichaam. Vaak is paracetamol een beter alternatief omdat het minder bijwerkingen heeft. Adviseer vooral de kwetsbare doelgroepen om, als het mogelijk is, voor paracetamol te kiezen in plaats van een NSAID.
  • Zetpillen: bij dit warme weer smelten de zetpillen waardoor de werkzaamheid verminderd kan zijn. Raad klanten die zetpillen kopen aan, om deze in de koelkast te bewaren.

Bij oververhitting kan ook hoofdpijn ontstaan. Mocht er een klant in de winkel komen met hoofdpijn, dan is het tijdens de hitte goed om niet alleen aan een pijnstiller te denken als oplossing. Geef in dit geval aan dat het met deze hoge temperaturen belangrijk is om minimaal twee liter water per dag te drinken. Dat kan hoofdpijnklachten voorkomen en verhelpen. Als de klant een pijnstiller wil, adviseer dan een paracetamol.

  • Download het Nationale Hitteplan van RIVM