Juist gebruik paracetamol bij zwangerschap

geplaatst op: 28 september 2021

Voor zwangere vrouwen is en blijft paracetamol de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap. Ook nu verschillende wetenschappers hun zorg hebben geuit over langdurig gebruik van paracetamol bij zwangerschap. Daarom is het juiste advies geven aan zwangeren zo belangrijk.

Vooral als de aanstaande moeder langer dan twee weken paracetamol slikt, zijn er aanwijzingen dat paracetamol de ontwikkeling van het ongeboren kind kan schaden. Dat schreef een internationale groep van 91 artsen en wetenschappers in het vakblad Nature Reviews Endocrinology. De media heeft veel aandacht besteed aan dit onderzoek. Er is dus een grote kans dat er in de praktijk vragen worden gesteld door de consument.

Risico onderschat?

De wetenschappers analyseerden onderzoek van de afgelopen 25 jaar. Het risico van paracetamol bij zwangerschap lijkt tot nu toe onderschat te zijn. Langdurig gebruik van paracetamol door de moeder leidt mogelijk tot een twee keer zo grote kans op neurologische ontwikkelingsstoornissen zoals adhd en verstoring van het hormoonhuishouden bij het kind. Langdurig gebruik (langer dan twee weken) lijkt vooral schadelijk na de eerste drie maanden zwangerschap. Bij incidenteel gebruik van paracetamol lijken de risico’s beperkt. Let op: het resultaat van de onderzoeken moet nog wel nader worden onderzocht!

Terughoudend in gebruik

Medicijnautoriteit CBG stelt dat vrouwen het gebruik van paracetamol en andere (zelfzorg)geneesmiddelen tijdens de zwangerschap altijd af moeten wegen tegen de ernst van de klachten. Paracetamol wordt vaak achteloos gebruikt en het is goed om zwangere vrouwen te adviseren dat zij ook terughoudend met deze pijnstiller moeten omgaan.

Het juiste advies

Bij pijn en koorts, klachten die schadelijk kunnen zijn voor moeder of het ongeboren kindje, blijft paracetamol de eerste keus. Het juiste advies voor de zwangere klant is dan ook:

  • Gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is
  • Gebruik paracetamol zo kort mogelijk
  • Houd de laagste dosering aan
  • Is gebruik langer dan 3 dagen bij koorts of 5 dagen bij pijn nodig of werkt de paracetamol onvoldoende? Adviseer jouw zwangere klant om met de huisarts te overleggen.