Klachten door blauwalg verminderen

geplaatst op: 22 augustus 2022

Door de warmte en hitte ontstaat er in steeds meer natuurwateren overlast door blauwalg. Deze bacteriën nemen sterk in aantal toe als er veel voedingstoffen in het water zitten en het water warm is. Als iemand zwemt in besmet water of blauwalg water binnenkrijgt, kan dat flinke gezondheidsklachten geven. Herken jij de klachten door blauwalg en weet je wat je klanten kunt adviseren om de klachten te verminderen?

Het is altijd belangrijk dat mensen zich goed afspoelen na zwemmen in natuurwater. Als iemand in aanraking is geweest met blauwalgen of besmet water tijdens het zwemmen binnen heeft gekregen, kan hij last krijgen van irritaties aan ogen of huid, hoofdpijn, overgeven, diarree, huiduitslag of oorpijn.

Jouw advies:

  • Heeft de klant maag- en darmklachten zoals overgeven, misselijkheid en diarree doordat hij in contact is geweest met blauwalg? Adviseer dan vooral bij kwetsbare groepen zoals ouderen en jonge kinderen een ORS. De ORS moet bij overgeven met kleine slokjes worden gedronken.
  • Heeft de klant last van jeuk en/of huiduitslag? Raad dan aan om een vette crème te gebruiken om de klachten te verminderen, bijvoorbeeld koelzalf.
  • Door het zwemmen in besmet water kan iemand ook oorpijn krijgen. Dan is paracetamol de eerste keuze om de pijn te bestrijden.

Lees voor de zekerheid nog even de advieskaarten huiduitslag en jeuk, misselijkheid en spugen, diarree en middenoorontsteking na voor het beste advies.

  • Op de website zwemwater.nl kan worden gecheckt of een zwemplek veilig is