Let op bij gebruik biotine of Sint-Janskruid samen met levothyroxine

geplaatst op: 25 november 2022

Patiënten die het schildkliermedicijn levothyroxine slikken, moeten oppassen met het gebruik van biotine en Sint-Janskruid. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten dat biotine de testresultaten van schildklierfunctie-testen kan beïnvloeden. Daardoor kan een patiënt een verkeerde dosis levothyroxine krijgen voorgeschreven. Levothyroxine heeft daarnaast een wisselwerking met Sint-Janskruid. Hierdoor is mogelijk een hogere dosis van het schildkliermedicijn nodig.

Levothyroxine is een schildklierhormoon dat wordt voorgeschreven bij een te traag werkende schildklier. Ook wordt het voorgeschreven als toevoeging op de medicijnen voor een te snel werkende schildklier. De dosering van levothyroxine wordt bepaald met schildklierfunctietesten.

Effect biotine

Biotine kan schildklierfunctietesten beïnvloeden, waardoor ze minder betrouwbaar worden. Biotine is ook wel bekend als vitamine H, vitamine B7 of B8. Deze vitamine kan ook in multivitamines of supplementen voor haar, huid en nagels zitten. Meestal staat het dan vermeld op de verpakking.

Effect Sint-Janskruid

Patiënten die levothyroxine én Sint-Janskruid tegelijkertijd gebruiken, hebben mogelijk een hogere dosis van het schildkliermedicijn nodig. Sint-Janskruid wordt gebruikt voor de behandeling van volwassenen met milde tot matige depressieve klachten en bij milde maag-darmproblemen. Als supplement wordt het gebruikt bij klachten zoals rugpijn, urineweginfecties of verkoudheid.

Op basis van de gegevens wordt volgens het CBG de productinformatie van levothyroxine aangepast.

Jouw advies

  • Geef bij de aanschaf van Sint-Janskruid altijd de al geldende risicowaarschuwing: ‘Gebruik van dit middel kan niet altijd samen met andere geneesmiddelen of met de anticonceptiepil. Overleg het gebruik met huisarts of apotheker
  • Adviseer het volgende aan klanten die biotone willen aanschaffen: ‘Als u ook medicijnen voor de schildklier slikt, kunt u het gebruik van deze producten beter even overleggen met uw huisarts of apotheker.’

 

Klik hier voor meer informatie