Meldingen van leverschade bij producten met Ashwagandha

geplaatst op: 20 september 2023

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vier meldingen van leverschade bij mensen die producten gebruikten met Ashwagandha. Ashwagandha (of Withania somnifera) is een traditioneel kruid dat als supplement veel via drogisterijen wordt verkocht. Het zou de slaap bevorderen en gunstige effecten hebben op zowel lichamelijke als mentale stress.

Naar de veiligheid van Ashwagandha is nog weinig onderzoek gedaan, daardoor is er ook niet veel bekend over de bijwerkingen. Slaperigheid, diarree en buikpijn zijn bekende bijwerkingen. In de literatuur zijn wel enkele gevallen beschreven van leverschade na het gebruik van producten met Ashwagandha. Uit de vier meldingen die Lareb tussen november 2018 tot augustus 2023 ontving, bleek dat drie mensen herstellende waren nadat ze waren gestopt met het gebruik van de producten met Ashwagandha.

Kruidenproducten bestaan vaak uit meerdere kruiden. Soms kan het voorkomen dat de kruiden verwisseld zijn of dat er kruiden inzitten die niet op het etiket staan. Het product kan ook verontreinigd zijn. Het is daarom niet uit te sluiten dat de leverschade in de meldingen door iets anders in het product veroorzaakt is.

Bijwerkingen melden

Kruidenproducten worden door mensen over het algemeen als veilig gezien, maar ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Hoewel leverschade bij producten met Ashwagandha zeldzaam lijkt te zijn, is het belangrijk dat mensen bewust worden gemaakt van dit risico. Als (assistent)drogist kun je daaraan bijdragen door mensen bij de aankoop te waarschuwen voor het mogelijke risico op leverschade bij het gebruik van producten met Ashwagandha. Wijs hen er ook op dat bijwerkingen van zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsproducten gemeld kunnen worden via mijnbijwerking.nl.

Lees meer op de website van Lareb