NHG-Standaard Anticonceptie herzien

geplaatst op: 21 maart 2023

De NHG-Standaard Anticonceptie voor huisartsen is beperkt herzien en het CBD heeft hierop haar lesmateriaal en advieskaarten aangepast. Relevant voor drogisterijmedewerkers is het advies om langer een condoom te gebruiken na het slikken van de morning-afterpil met ulipristal. 

Met de aanpassing van de standaard wordt nu duidelijker onderscheid gemaakt tussen de situaties waarin de vrouw de anticonceptiepil gebruikt, en waarin geen pil wordt gebruikt. Voor vrouwen die de pil gebruiken, is het advies afhankelijk van de gebruikte morning-afterpil (MAP).

  • Gewijzigd: na inname van een MAP met ulipristal moet een condoom ter voorbehoeding worden gebruikt tot de vrouw de anticonceptiepil gedurende 14 dagen aaneengesloten na de MAP heeft geslikt (vanwege de mogelijke interactie tussen ulipristal en de pil). Dit advies wijkt af van het advies in de bijsluiter, waar staat aangegeven dat een condoom moet worden gebruikt tot de volgende menstruatie.
  • Bij een MAP met levonorgestrel moet nog steeds een condoom ter voorbehoeding worden gebruikt tot de anticonceptiepil gedurende 7 dagen aaneengesloten is gebruikt.

Het gewijzigde advies is tevens met apothekersorganisatie KNMP afgestemd, zodat vrouwen in de apotheek hetzelfde advies krijgen als van de huisarts.

Spiraal en menstruatiecups

Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen voor een hoger risico op (expulsie) uitstoting van het spiraaltje bij vrouwen die menstruatiecups gebruiken. Expulsie wordt niet altijd opgemerkt, maar de mogelijke gevolgen zijn groot. Vrouwen die kiezen voor een spiraaltje, worden voortaan door huisartsen geïnformeerd over dit verhoogde risico.