Nieuwe vakopleiding drogist van start

geplaatst op: 26 oktober 2021

Begin 2022 gaan nieuwe vakopleidingen Verkoop in de Drogisterij, Assistent-drogist en Drogist van start. Een initiatief van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) dat al sinds 2016 met veel succes digitale nascholingscursussen voor de (assistent) drogist aanbiedt. Vakopleidingen door drogisten, voor toekomstige drogisten dus.

Door de coronacrisis staat de toegevoegde waarde van de drogist en het werken in de drogisterij volop in de schijnwerpers. Steeds meer mensen weten de drogist te vinden met vragen over gezondheid.

Zinvol, praktisch én leuk

Daarom is het goed dat er een nieuwe vakopleiding komt die wordt gemaakt door de drogisterijsector zelf. Een digitale én praktische opleiding, die recht doet aan de unieke positie van de drogist als retailer met een maatschappelijke rol als adviseur in gezondheid. Een opleiding met veel aandacht voor didactiek en met persoonlijke begeleiding waar nodig. Want leren moet zinvol, praktijkgericht én leuk zijn.

Het initiatief voor een nieuwe opleiding voor de verkoop en terhandstelling van zelfzorggeneesmiddelen via de drogist is dan ook van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, de koepelorganisatie in de drogisterijsector en het kenniscentrum op het gebied van zelfzorg.

Persoonlijke begeleiding

Jos Jongstra, directeur CBD: “Wij weten als geen ander welke ontwikkelingen er zijn in de markt, wat er speelt rondom het thema gezondheid en wat er allemaal komt kijken bij het werken en het adviseren in de dagelijkse praktijk. De opleidingen zullen altijd actueel zijn en we hebben extra aandacht besteed aan de inrichting: actuele situaties uit de praktijk, filmpjes, en waar nodig een coach voor persoonlijke begeleiding. Met verschillende didactische methodes en interactieve werkvormen bereiden we de student voor op het examen van Stichting Pharmacon en maken we de student klaar voor het werk in de drogist. Zo voegen we echt iets toe aan het bestaande aanbod van opleidingen.”

Verantwoorde zorg

Het CBD is een bekende speler als het om scholing gaat. Sinds 2016 vormen de digitale nascholingscursussen Zorg dat je Bijblijft hét platform waar zo’n 10.000 (assistent-)drogisten samen komen. Met deze nascholing kunnen de deelnemers de wettelijk vereiste verantwoorde zorg, door de branche vertaald in de Nederlandse Drogisten Norm (NDN), in de praktijk brengen.

Jos Jongstra: “Regelmatig vragen werkgevers, bedrijven en deelnemers aan de nascholing waarom wij geen vakopleiding aanbieden. Aan die grote vraag komen we nu tegemoet. De jarenlange ervaring met nascholing hebben we natuurlijk meegenomen in de ontwikkeling van deze nieuwe vakopleiding Verkoop in de Drogisterij, Assistent-drogist en Drogist.”

De nieuwe vakopleiding start in het eerste kwartaal van 2022.