Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg, nieuwe jury-voorzitter Beste Zelfzorgadviseur

geplaatst op: 27 maart 2024

“Expertise van de drogist past naadloos bij de beweging naar Passende Zorg”

Tijn Kool, sinds vorig jaar hoogleraar Passende Zorg aan de Nijmeegse Radboud Universiteit/Radboudumc, is de nieuwe juryvoorzitter voor de verkiezing van Beste Zelfzorgadviseur. Hij volgt daarmee Ruud Coolen van Brakel (directeur Instituut Verantwoord Medicijngebruik) op, die 10 jaar als juryvoorzitter een belangrijke stempel op de verkiezing heeft gezet.

Met de verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur wil de drogisterijbranche graag laten zien welke kennis en kunde de drogisterijmedewerkers in huis hebben. Tijn Kool zal op 22 mei voor het eerst de jurygesprekken met de finalisten van de verkiezing voorzitten. Welke connectie ziet hij als hoogleraar Passende Zorg met de rol als juryvoorzitter van deze verkiezing? “We praten tijdens de jurydag met de finalisten over hun vak, het zijn bevlogen vakmensen die graag willen laten zien hoe belangrijk zij het vinden om hun klanten goed voor te lichten over gezondheid en zelfzorg. Dat past naadloos bij mijn leeropdracht. Bij mijn oratie in januari 2024 heb ik benadrukt dat wij allemaal, als burgers van Nederland, zelf ook meer na moeten denken over passende zorg gezien het hoogoplopende arbeidsmarkttekort. Dat betekent dat burgers zich bij een gezondheidsvraag goed moeten voorlichten en vaker Thuisarts.nl moeten raadplegen of ze met hun kwaal wel bij de huisarts aan het juiste adres zijn. De drogist heeft in dat kader een heel belangrijke rol in gezondheidsadvisering en die beweging naar de nuldelijn past exact bij Passende Zorg. 1 op de 6 consulten bij de huisarts gaat over kleine kwalen die ook met zelfzorg en advies van de drogist zijn op te lossen en daar valt nog een heel groot gebied te winnen.”

Behoefte advisering onderzoeken

Tijn Kool heeft binnen het initiatief Doen of Laten? al eerder met de drogisterijbranche samengewerkt tijdens de Maagcampagne van 2023. Drogisterijen wezen klanten tijdens deze campagne op de keuzehulp Maagklachten en dat zij niet te lang zware maagmiddelen moeten gebruiken, maar hun klachten ook zouden kunnen verhelpen door te kiezen voor een lichtere maagzuurbinder of door te werken aan de leefstijl. “Het is goed dat de drogisterij zelf het initiatief neemt om met onder andere de Groene Plus en deze verkiezing aan ieder te vertellen dat zij een deskundig gezondheidsadviseur zijn. Als onderzoeker vind ik het belangrijk om te analyseren hoe een adviesgesprek in de drogisterijbranche verloopt. Waar hebben mensen exact behoefte aan en hoe reageren ze op advisering door de drogist? Enerzijds hoef je niet een hele preek af te steken, maar anderzijds brengen middelen zoals protonpompremmers en NSAID’s nu eenmaal een risico met zich mee en daarom is een proactief face-to-face advies heel belangrijk. Ik deel de zorgen van mijn voorganger Ruud Coolen van Brakel over de weg die nu openstaat om zwaardere zelfzorgmedicatie via supermarkten of benzinestations te verkopen onder toezicht van een IPad-drogist. Die digitale voorlichting is een wassen neus, niemand gaat advies vragen via een IPad. Ik ben ook niet bang voor paternalisme, het is helemaal niet verkeerd om spontaan het gesprek aan te gaan met een klant die weer een zwaarder maagmiddel aanschaft en hem te wijzen op de mogelijkheden van leefstijlaanpassing. Mensen zijn bang voor betutteling, maar het is heel goed om af en toe spontaan een wijs advies te krijgen van een drogist.”

Passie voor het vak

Waar gaat Tijn als juryvoorzitter op letten bij de finalisten van de Verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur? “Ik ben met name benieuwd hoe de kandidaten omgaan met zo’n pro-actief, spontaan adviesgesprek. Daarbij besef ik dat er een lastige balans is, bij huisartsen is de expertise en autoriteit duidelijk, maar bij een drogisterij wil je klanten ook in hun waarde laten en hun eigen keuze laten maken. Hoe gaan de finalisten om met die balans? En zijn de kandidaten zich goed bewust van hun toegevoegde waarde als deskundige in zelfzorggeneesmiddelen? Daarnaast ben ik ook heel benieuwd naar hun passie voor het vak en ga ik graag met de finalisten in gesprek over hun expertise.”

We wensen Tijn Kool heel veel succes en plezier met zijn nieuwe rol als juryvoorzitter en bedanken oud-voorzitter Ruud Coolen van Brakel hartelijk voor de 10 jaar als jury-voorzitter en zijn inzet voor de drogisterijbranche.