Van assistent-drogist ‘oude stijl’ naar drogist nieuwe stijl

geplaatst op: 14 januari 2024

De doorstroom van assistent-drogist naar drogist, een actueel thema in de huidige krappe arbeidsmarkt, is sinds 2014 vereenvoudigd. Voor het diploma assistent-drogist behaal je de modules Adviseren 1 en Adviseren 2 en als je daarna drogist wilt worden, volg je nog de module Toezicht. Maar er zijn ook assistent-drogisten die hun diploma voor 2014 hebben behaald. Hoe stroom je in dat geval het gemakkelijkste door naar de functie van drogist?

Vanaf 2014 is het niveau van de assistent-drogist op het gebied van advisering over UAD-zelfzorggeneesmiddelen gelijkgetrokken met dat van de drogist. Omdat de assistent-drogist dus evenveel kennis over UAD-zelfzorggeneesmiddelen moet hebben als de drogist, worden bij de huidige modules Adviseren-1 en Adviseren-2 dan ook alle 31 zelfzorgstandaarden behandeld. Als een assistent-drogist wil doorstromen naar drogist, volgt hij daar bovenop nog de module Toezicht. Elke module wordt afgesloten met een diploma via Pharmacon.

Oude stijl

Voor 2014 deed de assistent-drogist tijdens de opleiding echter kennis op van 9 zelfzorgstandaarden. De opleiding voor drogist bestond uit drie modules, waarbij alle 31 zelfzorgstandaarden werden behandeld. Assistent-drogisten die momenteel met hun diploma van voor 2014 door willen stromen naar drogist, zullen de modules Adviseren 1 en Adviseren 2 (of de gebundelde module Adviseren Compleet) moeten volgen, voordat zij door kunnen stromen naar de opleiding voor drogist. Het lijkt alsof je dan je opleiding opnieuw moet volgen, maar dat is niet helemaal correct.

Nieuwe stijl

De route die je momenteel als assistent-drogist ‘oude stijl’ volgt om drogist ‘nieuwe stijl’ te worden, is even lang en intensief als de route die je voor 2014 moest volgen. Dat is logisch, omdat de opleiding tot drogist tot 2014 veel meer stof aanbood dan de opleiding tot assistent-drogist. Bovendien volg je nu 2 modules (Adviseren Compleet en Toezicht), terwijl dat er voorheen 3 waren.

De doorstroom naar drogist in de ‘nieuwe stijl’ is dus even intensief als in de ‘oude stijl’. Bovendien kun je de opleidingen van Vakopleidingdrogisterij.nl in je eigen tempo uitvoeren. Als assistent-drogist met een diploma van voor 2014 heb jij al jaren werkervaring; grote kans dat je dus snel door de modules heen bent. Na het examen Adviseren Compleet kun je dan aan de module Toezicht beginnen om drogist te worden. Bovendien doe je extra kennis op van alle zelfzorgstandaarden, wat betekent dat jouw vak alleen maar leuker wordt: je kunt jouw klanten beter adviseren en nog trotser zijn op jouw vak!

Heb jij vragen over de doorstroom van assistent-drogist naar drogist? Neem dan contact op met het CBD, we geven jou graag de juiste informatie.