Veiligheidsprotocol en risicowaarschuwing vervallen

geplaatst op: 12 april 2022

Sinds gisteren, maandag 11 april, wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. Het is niet meer nodig om een positieve zelftest door de GGD te laten bevestigen. Met deze bepaling van het ministerie van VWS vervallen per direct ook de veiligheidsprotocollen van het CBD en de risicowaarschuwingen bij de verkoop van Covid-zelftests. 

Zelftesten zijn betrouwbaar voor het testen bij klachten, zijn breed beschikbaar en geven snel een uitslag. Voor specifieke groepen – bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken, geen zelftest kunnen gebruiken of een herstelbewijs nodig hebben – blijft een GGD-test mogelijk. De Rijksoverheid geeft daarnaast duidelijk advies over de duur van quarantaine of isolatie bij een positieve testuitslag.

Eigen verantwoordelijkheid

Met de inzet van zelftesten komt meer verantwoordelijkheid bij de consument zelf te liggen. Het coronavirus wordt ondertussen via het rioolwater, steekproeven en aan de hand van ziekenhuisopnames en de situatie in verpleeghuizen scherp in de gaten gehouden. Het is nog steeds van groot belang om in isolatie te gaan bij een positieve zelftest. Zo wordt voorkomen dat andere mensen worden besmet. Het is daarom belangrijk dat ook de drogisterijretailers zich aan de algemene maatregelen van de Rijksoverheid houden.

  • Klik hier voor het meest recente advies van het ministerie van VWS