Voorzichtigheid geboden bij gebruik neusspray voor aambeien door zwangeren

geplaatst op: 21 maart 2023

Op diverse websites en in discussiefora voor zwangeren wordt neusspray met xylometazoline geadviseerd als behandeling bij aambeien. Ook uit vragenlijsten van Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, blijkt dat zwangere vrouwen neusspray met xylometazoline gebruiken bij aambeien door een gaasje met de neusspray tegen de aambeien te houden. Het is volgens Lareb niet bekend of dit veilig is.

Er is een mogelijk risico op vaatvernauwing in de placenta, omdat xylometazoline bij de behandeling van aambeien in de bloedbaan kan komen. Het is goed om als (assistent)drogist bewust te zijn van dit risico en zwangere klanten goed te adviseren.

Vaatvernauwing

Het middel xylometazoline is bedoeld voor gebruik bij een verstopte neus. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen waardoor het neusslijmvlies slinkt en je beter kunt ademen. Als het middel overmatig of verkeerd wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij aambeien, kan het via de bloedbaan in de rest van het lichaam komen en op andere plekken voor vaatvernauwing zorgen, zoals bij de placenta bij zwangere vrouwen. Het is goed om bewust te zijn van dit risico. In de bijsluiter staat niets over het gebruik van xylometazoline bij aambeien.

Gebruik bij verstopte neus

Bij een verstopte neus kunnen zwangeren het beste een neusspray met zoutoplossing gebruiken of kortdurend xylometazoline neusspray (max. 3 keer per dag voor maximaal 1 week). Er zijn geen aanwijzingen dat het middel bij normaal gebruik tegen een verstopte neus tot vaatvernauwing in de placenta leidt.

Conclusie

Het gebruik van xylometazoline neusspray is voor gebruik bij aambeien niet aan te raden. Informatie over de veiligheid van xylometazoline neusspray bij deze andere toepassing ontbreekt. Gezien het gebrek aan informatie en het theoretische risico op vernauwing van de bloedvaten in de placenta, is voorzichtigheid geboden bij de toepassing van xylometazoline bij aambeien tijdens de zwangerschap.