VWS: preventief jodiumtabletten in huis halen heeft geen zin

geplaatst op: 8 maart 2022

Er is nog steeds veel vraag naar jodiumtabletten bij drogisten en apothekers in verband met de dreiging in Oekraïne. Het ministerie van VWS laat weten dat het momenteel niet zinvol is om de tabletten preventief in huis te halen. Verkoop van deze producten via de drogisterij wordt niet aangeraden, maar het is ook niet verboden. Het ministerie vraagt om er bij verkoop op toe te zien dat klanten alleen de gebruikershoeveelheid aanschaffen (een doosje per persoon).

De jodiumtabletten mogen dus worden verkocht, maar VWS benadrukt dat de tabletten bedoeld blijven voor de doelgroep die nabij een kernreactor woont. Deze doelgroep heeft in 2017 en 2021 de tabletten reeds ontvangen van de overheid als beschermingsmaatregel voor een stralingsongeval in een kernreactor in of nabij Nederland. Voor andere gevallen is het volgens VWS niet zinvol om de tabletten preventief in huis te halen. Extra informatie daarover is nu beschikbaar via: Veiligheid in Nederland | Russische inval in Oekraïne | Rijksoverheid.nl.

Mochten klanten vragen hebben over de jodiumtabletten, dan biedt de informatie van Rijksoverheid houvast. We lichten hieronder wat adviezen uit:

Waarom zijn jodiumtabletten nu niet zinvol?

Jodiumtabletten hebben uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment worden ingenomen. Het innemen van de tabletten is alleen nodig wanneer een lozing met radioactief jodium uit een kerncentrale plaatsvindt en de radioactieve wolk inwoners in de buurt dreigt te bereiken. Een stad als Kiev of de kerncentrale van Zaporizja liggen ongeveer 2000 kilometer van Amsterdam. Als de wind radioactieve jodiumdeeltjes richting Nederland meevoert, dan zijn de hoeveelheden straling te laag om er ziek van te worden. 

Voor welke doelgroep zijn jodiumtabletten bestemd?

Alleen bij een eventueel ongeval in of vlak bij Nederland hebben jodiumtabletten zin voor een bepaalde doelgroep. De jodiumtabletten hebben een beschermende werking voor (ongeboren) baby’s, jonge kinderen en in bepaalde gevallen personen tot en met 40 jaar. Bij deze personen is de kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium het grootst. Door kort vóór het vrijkomen van radioactieve straling jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met ongevaarlijk (stabiel) jodium en neemt het minder radioactief jodium op. Voor mensen boven de 40 jaar (met uitzondering van zwangere vrouwen) heeft het innemen van de jodiumtabletten geen beschermend effect. Voor deze doelgroep geeft het beperkte risico’s op allergie en schildklierfunctiestoornissen.

Gebruik de tabletten niet op eigen initiatief

Neem tablet nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid. De experts van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) adviseren over dit soort situaties. Iedereen krijgt dit advies via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (crisis.nl) en de calamiteitenzender (regionale radio- of televisieomroep).

  • Klik hier voor meer informatie van Rijksoverheid
  • Klik hier voor meer informatie over de juiste doelgroepen