Werken tijdens avondklok

geplaatst op: 22 januari 2021
Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnen blijft. De avondklok geldt tot in ieder geval woensdag 10  februari. Voor werk is echter een uitzondering gemaakt. Medewerkers in de drogisterij die tijdens de avondklok voor het werk buiten moeten zijn, hebben dan wel twee formulieren nodig. Belangrijk is dat je de formulieren van de overheid gebruikt en niet zelf iets gaat maken.

De werkgever – dat kan ook een leidinggevende zijn – bepaalt of het nodig is dat je op straat bent tijdens de avondklok. De werkgever geeft dan de Werkgeversverklaring avondklok. Daarin staat op welke dagen en tijdstippen de medewerker voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (bijvoorbeeld elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk. Op elk formulier moet de  handtekening van de werkgever staan. Dit is alleen nodig als het formulier wordt uitprint. Als het formulier digitaal is ingevuld hoeft dat niet.

Als werknemer moet je zelf de Eigen verklaring avondklok invullen. Dit formulier moet je iedere dag opnieuw invullen. Dat kan digitaal. Je moet beide verklaringen bij je dragen mocht er een controle plaatsvinden. Heb je die niet bij je, dan bedraagt de boete 95 euro.