Zorgen omtrent PFAS en cosmetica niet nodig

geplaatst op: 13 december 2023

Het tv-programma Radar besteedde op 11 december 2023 aandacht aan PFAS in cosmetica. Volgens Radar is het haast onmogelijk om PFAS-vrije cosmetica te kopen, terwijl PFAS je immuunsysteem kunnen aantasten. De Nederlandse Cosmetica Vereniging geeft aan dat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken omdat PFAS in de praktijk in een klein aantal producten zit, in zeer lage concentraties die veilig zijn bevonden voor de gebruiker.

Poly- en perfluoralkylstoffen, in het kort PFAS, zijn meer dan 10.000 verschillende stoffen die in allerlei producten gebruikt kunnen worden omdat ze nuttige eigenschappen hebben. Denk aan het afstoten van vet, vuil en water, slijtvastigheid en hittebestendigheid. PFAS kunnen daarom ook in cosmetica voorkomen.

Hogere concentraties van bepaalde PFAS-stoffen kunnen het immuunsysteem aantasten. Volgens Radar is het percentage van cosmeticaproducten met PFAS hoog, terwijl cosmetica dagelijks wordt gebruikt en PFAS via de huid in het hele lichaam kunnen worden opgenomen. Van de ingrediëntenlijst wordt de consument niet wijzer, aldus Radar. Het onderzoeksprogramma testte tevens de kennis van verkoopmedewerkers in de drogisterij en parfumerie en concludeerde dat er te weinig kennis was over PFAS in cosmetica. Radar pleit ervoor dat de overheid strenger moet toezien op de hoeveelheid PFAS in cosmetica.

Reactie cosmetica-industrie

De cosmetica-industrie begrijpt volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) de maatschappelijke discussie rondom PFAS en kiest er daarom voor om PFAS in zijn geheel uit haar producten te halen. Voor sommige toepassingen zijn nog geen alternatieven gevonden die even effectief zijn. Daarom worden er nog enkele producten met een PFAS-ingrediënt in het schap aangetroffen. NCV: “In de praktijk gaat het over een klein aantal producten, in zeer lage concentraties die veilig zijn bevonden voor de gebruiker. Consumenten hoeven zich hierover geen zorgen te maken.”

Actieprogramma PFAS

De industrie is hard aan het werk om herformuleringen door te voeren; daarmee is tijd gemoeid. Om haar leden hierbij te helpen, is de NCV aangesloten bij het Actieprogramma PFAS. De cosmeticasector heeft de ambitie om eind 2025 geen producten meer op de markt te brengen waar PFAS in zitten. In Brussel wordt gewerkt aan een wettelijk verbod op de duizenden stoffen die onder de definitie van PFAS vallen. Naar verwachting geldt dit verbod voor cosmetica vanaf 2028. De industrie loopt hier momenteel op vooruit.

  • Handig bij vragen en voor de advisering over ingrediënten in cosmetica: download hier de Cosmile Europe app
  • Klik hier voor meer informatie over het herkennen van PFAS in cosmetica en FAQ’s over PFAS en cosmetica