Lid van onze Raad van Toezicht, Sonja Keizers, overleden

geplaatst op: 28 september 2023

Sonja Keizers is maandagnacht door een ongeval om het leven gekomen in haar woonplaats Den Haag. Zij werd 56 jaar. Sonja was lid van de Raad van Toezicht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en gewaardeerd jurylid bij de verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur. Daarnaast was zij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en voormalig eigenaar van Apotheek Pillen en Praten.

Sonja Keizers werd in mei 2022 benoemd als lid van de Raad van Toezicht (RvT) ofwel het College van Deskundigen. Deze raad houdt toezicht op de uitvoering van het certificeringssysteem door het PCO controlerend orgaan van het CBD. Als initiatiefnemer van Apotheek Pillen en Praten en beleidsmedewerker van Harteraad (dat de belangen van mensen met een hart- en vaataandoening behartigt) nam zij kennis en ervaring in communicatie met consumenten en patiënten over geneesmiddelen en gezondheid met zich mee. Sonja Keizers, echtgenote van apotheker Paul Lebbink (mede-eigenaar van de Haagse Transvaal Apotheek) werd lid bij de Raad van Toezicht PCO omdat ze een grote behoefte zag aan aandacht voor en meer begeleiding bij medicijngebruik, en dat was ook de reden waarom zij in 2005 de apotheek Pillen en Praten oprichtte. De drogist heeft volgens Sonja Keizers ongeveer hetzelfde imagoprobleem als de apotheker: “Niet iedereen weet welke kennis drogisten in huis hebben en dat je terecht kunt voor een goed advies. Ik heb in mijn apotheek de adviesfunctie op de voorgrond gezet en bij de Raad van Toezicht is dat ook mijn aandachtspunt voor drogisten”, zo vertelde zij in een interview in mei 2022 naar aanleiding van haar toetreding in de Raad van Toezicht.

Betrokken en kritisch

Als lid van de Raad van Toezicht was Sonja altijd betrokken en kritisch, vaak met een kwinkslag, maar open voor de toegevoegde waarde van de drogist. Zeker vanuit haar vaste overtuiging dat goed contact met de consument of patiënt de basis is voor een goed advies, ook in de drogisterij. Vorige week overlegde het CBD nog met Sonja over de stijgende verkopen van de Morning After pil, in het kader van haar ongerustheid over discussie die voornamelijk op social media plaatsvindt over de vermeende risico’s van de anticonceptiepil.

Empathisch jurylid

De betrokkenheid van Sonja Keizers bleek ook tijdens haar rol als jurylid van de verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur. Sonja vormde samen met apotheker Valérie Meijvis, drogisten Renske Quartel en Josine Hageman en juryvoorzitter Ruud Coolen van Brakel in 2023 de vakjury van deze verkiezing. Tijdens de jurydag van 10 mei jl, waarbij DA-drogist Monique Huiberts tot winnaar werd verkozen, leefde Sonja enorm mee met de kandidaten en toonde zij zich als apotheker ook hier kritisch op met name de advisering over kruidenproducten en supplementen.

Wij gaan de spontaniteit, humor, betrokkenheid en kritische, scherpe geest van Sonja erg missen, en wensen haar man en kinderen sterkte bij het verwerken van dit immense verlies.