Stappenplan bij behandeling schurft

geplaatst op: 7 april 2023

Schurft blijft zich verspreiden, vooral onder studenten. De verwachting is dat schurft net als hoofdluis en voetschimmel niet meer uit Nederland verdwijnt. In de drogisterijen houdt de vraag naar antischurftmiddelen dan ook aan. Het RIVM heeft een handig stappenplan gepubliceerd voor de behandeling van schurft met permethrine crème.

Het stappenplan is een handig hulpmiddel voor gebruikers om bij te houden of ze alle stappen hebben doorlopen. Voor (assistent)drogisten is het een handig hulpmiddel bij de advisering. Zij kunnen klanten ook op het stappenplan wijzen en het eventueel meegeven bij de verkoop van permethrine crème (Loxazol).

Schurft op het lichaam kan worden behandeld met Loxazol crème met de werkzame stof Permethrine. Dit is een zelfzorggeneesmiddel met UAD-status. De crème moet voor het slapen gaan worden aangebracht over het gehele lichaam en moet 8 tot 10 uur intrekken. De volgende ochtend moet de crème worden afgedoucht. Na 14 dagen de behandeling herhalen.

Om herbesmetting te voorkomen, moeten personen in de directe omgeving van degene die schurft heeft of waarmee deze persoon huid-op-huid contact heeft gehad, zich gelijktijdig behandelen. Ook als zij nog geen klachten hebben. Let op: bij kinderen onder de 18 jaar is het advies eerst de huisarts te raadplegen.