Versoepelingen coronamaatregelen 

geplaatst op: 26 januari 2022

Tijdens de persconferentie van dinsdag 25 januari zijn er versoepelingen in de coronamaatregelen aangekondigd. Wat zijn de gevolgen voor de drogisterij?  

Vanwege het hoge aantal omikron-besmettingen, heeft het kabinet benadrukt dat de afgesproken basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand, het dragen van mondkapjes en vaak de handen wassen, goed nageleefd moeten worden.

Veiligheidsprotocol naleven

Ook winkels moeten er alles aan doen om naleving van de basisregels te bevorderen. De drogisterijbranche heeft deze maatregelen samengevat in het Protocol Bescherming & veiligheid.

Mondkapjes

Het kabinet wil het gebruik van stoffen mondkapjes terugdringen en adviseert een medisch mondkapje (met CE-markering) zonder specifiek type. Type 1, type 2 en type 2r zijn geschikt. In publieke binnenruimtes zoals winkels, blijft het mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt voor klanten en medewerkers. Het kabinet adviseert om overal een mondkapje te dragen waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Ook buiten, op drukke plekken zoals winkelstraten, en op de werkvloer. Bijvoorbeeld als je op kantoor of in het DC naar het toilet loopt. 

Openingstijden en quarantaineregels

Voor alle locaties geldt een openingstijd van 5.00 uur tot 22.00. Drogisterijen mogen dus weer open tot 22.00 uur, in plaats van 20.00 uur. Ook het quarantaine-advies is versoepeld. Als je langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad of korter dan acht weken geleden positief bent getest, hoef je niet in quarantaine. Medewerkers in essentiële bedrijfsprocessen (niet te verwarren met essentiële beroepsgroepen zoals de drogist) kunnen onder voorwaarden vrijgesteld worden van quarantaine. Als een winkel moet sluiten vanwege de huidige quarantaineregels, kan deze vrijstelling een oplossing bieden. Werkgevers moeten daarover afspraken maken met het personeel of de personeelsvertegenwoordiging.  Klik hier voor meer informatie van Rijksoverheid over de vrijstelling.

De aangekondigde regels gelden tot dinsdag 8 maart 2022. Over drie weken, op 15 februari, is er een ‘weegmoment’, waarbij vooral wordt gekeken naar de naleving van de basisregels en brancheafspraken. Op 8 maart laat het kabinet weten of er nieuwe maatregelen nodig zijn.