Hoeveel weet jij over

Vakantiekwalen

Ruim eenderde van de Nederlanders heeft last van gezondheidskwalen op reis, zo blijkt uit onderzoek van het IVM. Dat kan de vakantiepret aardig bederven. Welke kwalen komen het meest voor? En wat moet je meenemen om gezondheidsproblemen te voorkomen?

 

Test je kennis!

 

Results

 Goed gedaan!

De score van jouw kennistest is hoger dan gemiddeld. Jij gaat vast goed voorbereid op reis. Goed om te weten dat jouw drogist graag meedenkt voor een persoonlijk advies.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn voor jouw situatie en wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

  Helaas!

De score van jouw kennistest is lager dan gemiddeld. Vraag jouw drogist om persoonlijk advies en ga voorbereid op reis.

Jouw drogist weet welke middelen het meest geschikt zijn in jouw situatie of wanneer je beter naar de huisarts kunt gaan. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

#1. Wat is eigenlijk reizigersdiarree?

Helaas, dat is niet goed. Reizigersdiarree komt vaak door besmet eten of drinken. Goede hygiënische maatregelen helpen om het te voorkomen. Kinderen (vooral tot twee jaar) en ouderen lopen een groter risico op uitdroging. Let erop dat zij voldoende drinken. Moet jouw kind ook overgeven? Geef dan om het uur twee eetlepels met water of limonade. Gebruik van het product ORS gaat uitdroging tegen.

#2. Welke ziektes brengen muggen over? Selecteer de vier goede antwoorden.

Select all that apply:

Bijna goed! Muggen kunnen gele koorts, Japanse encefalitis, knokkelkoorts en malaria overbrengen. Voorkom muggenbeten: draag zoveel mogelijk bedekkende kleding, smeer je onbedekte huid in met een insectenwerend middel (bij voorkeur DEET) en slaap onder een muskietennet.

#3. Op sommige zonnebrandmiddelen (voor kinderen) staat ‘waterproof’. Wat wordt daarmee bedoeld?

Helaas! Wettelijk mag er alleen ‘waterproof’ staan op producten staan die na 40 minuten zwemmen nog steeds beschermen volgens de SPF (beschermingsfactor). Je kunt dus niet na één keer insmeren, de hele dag in en uit het zwembad springen. Ook bij het afdrogen verwijder je een deel van de crème. Smeer je kind of jezelf dan ook iedere 2 uur in. Jouw drogist weet welke SPF het beste geschikt is.

Volgende

#4. Wat heeft iemand die te warm en te droog is?

Helaas, niet goed. Je kunt een zonnesteek krijgen als je door warmte meer vocht verliest dan je drinkt. Jouw lichaam heeft dan te weinig vocht om te verdampen. Je lichaamstemperatuur stijgt, dus neem een koele douche, goed te drinken (geen alcohol) en rust in een koele omgeving.

#5. Hoe herken je een zonne-allergie?

Helaas! Bij zonneallergie krijg je een jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes of vlekjes. Dat komt alleen voor op de huid die is blootgesteld aan de zon.

Volgende

#6. Voordat je een avond gaat stappen, neem je twee paracetamol 500 mg. Voorkom je zo een kater?

Pas op met alcohol bij pijnstillers! Pinex paracetamol niet gebruiken met alcohol, dat kan kan leiden tot leverbeschadiging. Niet iedere pijnstiller mag gebruikt worden in combinatie met alcohol. Meer weten? Vraag het uw Erkend Specialist in de Zelfzorg.

#7. Last van muggen? Een middel met DEET is het meest effectief. Vooral als je naar een tropisch gebied met malariamuggen gaat. Hoeveel procent DEET wordt geadviseerd bij kinderen van 2 t/m 12 jaar?

Jouw antwoord is niet goed. Kinderen mogen maximaal 20% DEET gebruiken. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Volgende

#8. Waarom is er speciale zonnebrand voor de wintersport?

Helaas, dat is fout! De zonnebrandmiddelen voor wintersport blijven smeerbaar bij lage temperaturen. Zomerse producten die beschermen tegen de zon, zijn vaak op waterbasis en bevriezen op de huid in de kou. Middelen voor de wintersport bevatten veel vetten, die niet bevriezen.

#9. Verstandig zonnen, hoe pak je dat aan? Er zijn vier goede antwoorden mogelijk.

Select all that apply:

#10. Welk middel tegen reisziekte kun je beter niet gebruiken als je moet rijden?

#11. Welke maagklacht komt veel voor tijdens vakantie?

Helaas! Reflux-klachten komen het meest voor. Denk aan opboeren, brandend maagzuur of pijn achter het borstbeen. Maagzuur stroomt dan terug in de slokdarm. Vooral na het eten, bij bukken, liggen of druk in de buik. De grootste boosdoener tijdens vakantie is gekruid, pittig of vet eten. Vraag jouw drogist welke maagtabletten je het beste mee kunt nemen op reis.

Voltooien

Alle kennistesten