Zelfzorgstandaarden & advieskaarten

Voor een goed advies

De Drogisten Zelfzorgstandaarden zijn de basis voor advisering over kleine kwalen. Het gaat om aandoeningen die door een klant zelf duidelijk vast zijn te stellen, van korte duur zijn en vanzelf overgaan. De standaarden sluiten aan bij de nuldelijnsstandaarden van huisartsen en apothekers en maken deel uit van de drogisterij vakopleidingen.

De zelfzorgstandaarden zijn evidence based en voldoen aan de laatste wetenschappelijke inzichten. Alle Zelfzorgstandaarden worden hieraan getoetst en waar nodig verbeterd. In 2020 zijn de advieskaarten weer geactualiseerd.

De Erkend Specialist in Zelfzorg maakt gebruik van de zelfzorgstandaarden, zodat de consument er zeker van kan zijn dat hij bij deze winkels dezelfde verantwoorde zorg krijgt.

 

Certificering algemeen

Uit de praktijk

TrekpleisterZevenaar
"Een zwangere dame vroeg mij om maagzuurremmers. Ik vertelde dat die middelen bij zwangerschap beter niet gebruikt kunnen worden. Maagzuurbinders zijn een veiligere keuze. Ik gaf haar ook wat tips tegen misselijkheid."
DA drogisterij Uden
"Ik zie in mijn winkel regelmatig ouderen die ibuprofen willen kopen. Ik adviseer hen dat ze bij het slikken van bloedverdunners of andere medicijnen, beter paracetamol kunnen gebruiken. Dat heeft de minste bijwerkingen. Veel ouderen zijn blij met dit advies."
KruidvatMaastricht
"Er kwam een echtpaar in de winkel voor pijnstillers en brandwondenzalf. Bij brandwonden vragen wij altijd door. Vooral in combinatie met pijnstillers. Hun kindje bleek flinke brandwonden te hebben door kokend water. Ik belde direct de huisartsenpost en het kindje heeft uiteindelijk de juiste zorg gekregen."

Test je kennis!

Hoeveel weet jij over...

Kinderen en zelfzorg?

Doe de kennistest Kennistest kinderen & zelfzorg Alle kennistesten

Vind jouw drogist

Vind de drogisterij met de Groene Plus in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven